ŘSD odvolalo tři manažery ředitelství v Ústeckém kraji

Chomutov - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes odvolalo ředitele krajského ředitelství v Ústeckém kraji Renného Komínka. O post přišli i manažeři, kteří měli na starosti provoz a výstavbu, jedním z nich je Tomáš Hofmann. Na manažery již ministerstvo dopravy podalo minulý týden trestní oznámení. Ministr Vít Bárta před týdnem řekl, že byli údajně řízeni takzvanými kmotry ODS a ČSSD Patrikem Oulickým a Petrem Bendou. Oba to popřeli, Benda navíc na Bártu podal trestní oznámení.

Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové jsou důvodem odvolání manažerů nedostatky, které na krajském ředitelství objevili auditoři. Komínek dnes situaci na krajském ředitelství nechtěl komentovat. Řízením ředitelství je nyní pověřený šéf pražského ředitelství Jiří Mayer. Na šéfy všech krajských správ už byl vypsán konkurz. Sídlo krajského ředitelství v Chomutově je od minulého týdne kvůli probíhajícímu auditu uzavřené. Vápeníková uvedla, že v úterý by některé z jeho činností měly začít fungovat, činnost se zde nejspíše naplno obnoví ve středu.

„Konkrétní stavební společnost byla pravděpodobně kryta konkrétními kroky ve vedení ŘSD v Ústí nad Labem. Tito konkrétní manažeři čerpají určité benefity, pocházející z okruhu pana Bendy a pana Oulického,“ uvedl už dříve Bárta. Komínek, který je členem ODS, vedl chomutovskou pobočku ŘSD čtyři roky. Napojení na politiky ale stejně jako krajská buňka jeho strany odmítl. „Musím se distancovat od toho, že by regionální ODS ovlivňovala jakékoli dění na jakémkoli resortu, včetně ministerstva dopravy,“ řekl ČT předseda stany v Ústeckém kraji Jan Kubata (ODS).

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Bárta podal na manažery v pátek trestní oznámení, protože podle něj kryjí nelegální činnost stavebních firem. V oznámení je jmenován i manažer Tomáš Hoffman, který údajně využíval automobil od stavební společnosti Skanska. Ta patří k dodavatelům části úseku silnice R7 za více než dvě miliardy korun. Stavební firma mu údajně platí za octavii leasingové společnosti 13 tisíc korun měsíčně, na ŘSD posílá faktury za provoz auta ve výši 20 tisíc korun.

Petr Benda
Zdroj: ČT24
Vydáno pod