Kraje chtějí v čele ČSSD Haška, Benda na Ústecku skončil

Praha – V Plzeňském, Ústeckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji dnes sociální demokraté volili nové vedení a delegáty na sjezd. Před volbou nového předsedy strany vyslali jasné poselství: předsedou ČSSD by se měl stát spíš jihomoravský hejtman Michal Hašek. Nejsledovanější ze všech krajů byl sever Čech, kde měl post předsedy obhajovat oblíbenec Jiřího Paroubka Petr Benda. Ten však dopoledne oznámil, že kandidaturu vzdává, a tak byl do čela krajského předsedy zvolen drtivou většinou delegátů Arno Fišera.

"Myslím si, že když skončil Jiří Paroubek jako předseda, tak je celkem logické a férové, abych se už neucházel o tento post, uvedl Benda, který je na severu Čech výraznou a kontroverzní osobností - tahá za nitky krajské politiky a jeho jméno se vyslovuje v souvislosti s řadou kauz, například masivními a placenými nábory nových členů. Čerstvě také čelí Benda obvinění ze strany ministra dopravy Víta Bárty z toho, že řídí vedení Ředitelství silnic a dálnic Ústeckého kraje, které kryje nelegální počínání stavebních firem. Bendu naopak hájí Paroubek, který podal na ministra trestní oznámení pro pomluvu a dnes oznámil, že v pondělí podá další pro krácení daně. Bárta podle něj lhal s cílem poškodit Bendu i ČSSD.

Paroubek se také pustil do novopečeného předsedy Fišera a také Jaroslava Foldyny, kterého kraj nominoval společně s Marií Benešovou na post místopředsedy strany. Foldyna ani Fišera si z Paroubkových slov nic nedělají a tvrdí, že od kritika od Paroubka je spíše pochvala.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Paroubkova reakce na Bendovo odstoupení:

„Petr Benda už nechtěl po štvanici, kterou na něj v uplynulých měsících a letech organizovali zkorumpovaní novináři typu Jiřího Ovčáčka a Martiny Machové, znovu kandidovat. Je potřeba říci, že těmto novinářům ochotně dodávali “informace„ o Petru Bendovi křiváci typu Jaroslava Foldyny nebo Arno Fišery. Budu na to reagovat jediným možným způsobem: V příštích několika týdnech přesunu své trvalé bydliště do Teplic, abych dal najevo, že i v budoucnu počítám s tím, že se budu politicky v Ústeckém kraji angažovat.“

Kraje chtějí v čele Haška

O přízeň se na krajských konferencích ucházeli kandidáti na celostranického předsedu, jehož volba připadá na březnový sjezd v Brně. Dvěma nejvlivnějšími jsou úřadující předseda strany a šéf poslanecké frakce ČSSD Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek. Ústečtí a zlínští krajští delegáti podpořili Haška, v jeho prospěch se také vzdal kandidatury bývalý ministr vnitra Martin Pecina, jehož moravskoslezská organizace nakonec nenominovala nikoho. Naopak Plzeňský kraj podpořil zároveň Haška i Sobotku.

Pecina nebude šéfem ČSSD, podpořil Haška

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina se na krajské konferenci ČSSD v Moravskoslezském kraji vzdal kandidatury na funkci šéfa ČSSD. Ve svém nominačním projevu tak učinil ve prospěch jihomoravského hejtmana Michala Haška. Svůj krok vysvětlil stejným pohledem na politické otázky. Zatím nebude usilovat o žádnou nižší funkci ve vedení strany. Rád by ale spolupracoval s novým lídrem ČSSD v rámci stínové vlády.

Vydáno pod