Odborná porota vybrala deset finalistů soutěže pro nadané děti

Praha – Celostátní soutěž pro mimořádně talentované děti Zlatý oříšek zná letošní finalisty. Ti si kromě sošky odnesli i finanční prémii deset tisíc korun. Soutěž je určena talentovaným dětem od šesti do 14 let a jejího vítěze určuje odborná komise. Ve 12. ročníku vybírali porotci z celkem 180 přihlášek. „Projekt popularizuje zájmové aktivity jednotlivců i kolektivů, učí překonávat překážky a podporuje cílevědomost a aktivitu. Pomáhá vytvářet dětské vzory,“ uvedl organizátor soutěže Jiří Kotmel.

„Určitě bych se chtěla dostat v příštím roce na mistrovství světa juniorů a také na olympiádu. Vyhrané peníze dám na brusle, choreografii a šaty,“ uvedla jedenáctiletá mistryně republiky v krasobruslení žaček Jana Coufalová. Další z výherkyň Kamila Šošovičková, která vyhrála celostátní soutěž dětských lidových zpěváků a kromě zpěvu se věnuje i hře na cimbál, si chce za vyhrané peníze zase pořídit část kroje. 

Slavnostní finále soutěže vysílá Česká televize každý rok. Letos poprvé se na obrazovce objeví také medailonky všech finalistů.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Zřejmě největší popularity ze všech dětí zatím dosáhla malá operní zpěvačka Patricie Janečková, která vyhrála také televizní soutěž Talentmania. Kromě dětí úspěšných v uměleckých disciplínách, jako jsou kreslení, hudba či balet, si však ocenění odnesli i mistr ve sportovní střelbě Aleš Poláček nebo vítěz matematické olympiády Miroslav Mrajca, který zároveň předvedl vlastnoručně vyráběné papírové skládačky origami.

Další finalistkou, která mezi množstvím přihlášených zaujala odbornou porotu, je Anna Voříšková, která je autorkou hojně navštěvovaného webu pro děti Folmíci.cz, či čtrnáctiletá spisovatelka Agáta Kestřánková, která už má na kontě jednu vydanou knihu. Ocenění putuje i k divadelnímu souboru Ty-já-tr, osmileté klavíristce a baletce Marii Viole Mojzešové a výtvarnici Radce Janků.