Bárta: ŘSD v Ústeckém kraji ovládají kmotři Oulický a Benda

Praha – Ministr dopravy Vít Bárta v nadcházejícím týdnu podá trestní oznámení na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Ústeckém kraji. Informoval o tom v Otázkách Václava Moravce. Podle Bárty totiž jeho manažeři vycházejí vstříc nelegální činnosti stavebních firem. Za hlavní aktéry a faktické vládce ústeckého ŘSD pak Bárta označil kontroverzního podnikatele s vazbami na ODS Patrika Oulického a předsedu krajské sociální demokracie Petra Bendu.

„Když nyní máme (ministerstvo dopravy) na stole výsledky auditů, tak zjišťujeme, že na úrovni jednotlivých krajů máme vysokou míru rezistence, která je vyjádřena tím, že někteří naši manažeři na ŘSD na krajské úrovni kryjí stavební firmy z hlediska jejich nelegální činnosti,“ uvedl Bárta s odvoláním na výsledky hloubkového auditu stavebních společností, který nařídil za účelem hledání úspor.

Bárta: Podřízení se mi smějí…

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

„V Ústeckém kraji, kde je ten problém největší, se mi podřízení smějí, že management ŘSD řídí Oulický s Bendou, což jsou slavní kmotři ODS a sociální demokracie,“ dodal ministr dopravy. Podle Bárty se proto zdá, že na Ústecku existují trojstranné struktury mezi managementem ŘSD, Oulickým a Bendou a stavebními společnostmi, které se podílejí na státních zakázkách.

„Pokud má určitý manažer Ředitelství silnic a dálnic osobní výhody ve vztahu k těmto pánům a zároveň kryje konkrétní kroky třetího subjektu, to znamená stavební společnosti, jsou to indicie, které je zapotřebí vyšetřit,“ konstatoval Bárta.

V následujícím týdnu proto ministerstvo dopravy podá trestní oznámení na ŘSD v Ústeckém kraji a zveřejní dokumenty, které je k tomuto kroku vedly. Na Oulického a Bendu ale obvinění směřovat nebude. „Jednoznačně budu primárně sledovat osu svých podřízených,“ řekl ministr dopravy.

Renné Komínek, ředitel chomutovské správy ŘSD, která se o silnice první třídy v Ústeckém kraji stará, řekl, že Bártova slova jsou pro něj novinkou. „Nemám, co bych k tomu řekl. Je na panu ministrovi, aby nyní konal,“ uvedl.

Benda: Bárta je za hranicí duševní příčetnosti

Petr Benda v tiskovém prohlášení označil ministrovo tvrzení za nesmyslné a vylhané. „Tvrdit, že řídím vedení ŘSD v Ústeckém kraji, a navíc tak kryji nelegální činnost stavebních firem, to je za hranicí duševní příčetnosti,“ uvedl Benda s tím, že se na Bártu chystá v pondělí podat trestní oznámení pro pomluvu.

„Jde o vykonstruované a lživé prohlášení, které není podloženo ani náznakem nějakého důkazu, a proto jsem nucen se bránit všemi možnými zákonnými prostředky,“ uvedl. Benda upozornil na to, že Bárta přišel s obviněním pár dní před krajskou konferencí ČSSD v Ústeckém kraji, mohlo by tak podle něj jít o součást vnitrostranického boje.

Bárta počítá s komplikacemi kvůli změně státního zástupce

Ministerstvo dopravy počítá s tím, že šetření by se mohlo zkomplikovat kvůli chystaným změnám na státních zastupitelstvích včetně toho ústeckého. Podle Bárty by měl ve funkci skončit tamní krajský státní zástupce Jiří Křivanec, spojovaný s pochybnostmi v kauze Jiřího Čunka.

Že by obvinění významné zákulisní postavy občanských demokratů Oulického mohlo znamenat další problémy ve vládním soužití mezi ODS a Věcmi veřejnými, si Bárta nepřipouští. „Pevně doufám, že spory z tohoto hlediska nejsou spory ODS a Věcí veřejných, ale budou to spory ministra Bárty s konkrétními osobami v Ústeckém kraji,“ uzavřel šéf resortu dopravy.

ČSSD souhlasí, ODS nechápe

K rozhodnutí ministra dopravy se opozice postavila následovně: „Jestli tam došlo k porušení zákona, tak máme policii a jiné instituce, které se tím mohou zabývat. Jestli došlo k jinému pochybení a je to o nějakém pracovněprávním, personálním rozhodnutí ministra, jistě má dost kompetencí, aby to udělal,“ uvedl místopředseda ČSSD Milan Urban.

Občanští demokraté ovšem Bártovu postupu nerozumějí. „Nechápu, proč pan ministr Bárta připravuje trestní oznámení. Dotyčného manažera měl už dávno odvolat. Teď mu právě sdělil, že na něj chystá oznámení, ale teď tam mohou probíhat ještě nejrůznější procesy,“ konstatoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

  • Petr Benda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1961/196072.jpg
  • Justice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200035.jpg
  • Patrik Oulický autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1258/125720.jpg
  • Doprava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1916/191574.jpg
  • Jiří Křivanec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/693/69272.jpg
  • Milan Urban autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1610/160905.jpg
  • Martin Kocourek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1934/193363.jpg