Ivo Ištvan - odvolaný kvůli kauze Čunek - se vrací do čela olomouckého zastupitelství

Praha – Do čela olomouckého státního zastupitelství se vrací Ivo Ištvan, který byl v roce 2007 kvůli kauze Čunek odvolán. Návrh na jeho jmenování předložil nový nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) už řekl, že ho schválí. Uvedl to server Novinky.cz. Byl to přitom Pospíšil, kdo Ištvana v roce 2007 na návrh Renaty Vesecké odvolal.

Ištvan musel před třemi lety z pozice odejít kvůli tomu, že prý v kauze Čunek nezabránil únikům důležitých informací a navíc nedostatečně koordinoval činnost svých podřízených. Olomoucký žalobce svědčil i ve sporu justičních představitelů v čele s Veseckou proti její předchůdkyni Marii Benešové. U soudu tehdy uvedl, že v souvislosti s Čunkovým vyšetřováním upozorňoval Pospíšila na to, že chování nejvyšší státní zástupkyně a bývalého místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery nese náznak kárného jednání. Ministr podle něj ale později popřel, že by o konání Vesecké a Kučery vůbec věděl, a poté Ištvana na návrh nejvyšší státní zástupkyně odvolal. 

„Jeho jmenování povede k uklidnění situace na státním zastupitelství a ukončení soudního sporu,“ uvedl Pospíšil. Ištvan podle serveru Novinky.cz v prosinci uspěl u Městského soudu v Praze se správní žalobou proti rozhodnutí o svém odvolání. Uspěl také u olomouckého soudu, kam podal žalobu kvůli svému následnému přeřazení z Olomouce do Brna, kde má i svou rodinu. Olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová ho ale poté přes jeho nesouhlas přeřadila zase do Olomouce. Soud rozhodl, že není možné žalobce bez jejich souhlasu volně přesunovat z pobočky na pobočku.   

Zeman vyměnil i všechny své náměstky

Igor Stříž a Stanislav Mečl jsou novými náměstky nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, včera je jmenoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ministr zároveň na Zemanův návrh odvolal všechny tři dosavadní náměstky, které do funkce jmenovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Posty náměstků dosud zastávali Zdeněk Koudelka, Karel Černovský a Olga Šebková.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová potvrdila, že Zeman zredukuje počet funkcí náměstků z dosavadních tří na dvě. Jakými konkrétními oblastmi se Stříž s Mečlem budou ve vedení Nejvyššího státního zastupitelství zabývat, Zeman teprve oficiálně oznámí.

Stříž působil v minulosti jako náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Demisi podal v roce 2007 poté, co byl Ištvan Pospíšilem odvolán ze svého postu kvůli kauze Čunek. Mečl dosud působil na Nejvyšším státním zastupitelství. Kromě funkce náměstka je také pověřen řízením Zemanova sekretariátu.

Obměny ve funkci náměstků nejvyššího státního zástupce jsou po jmenování nového nejvyššího žalobce obvyklé. Zeman převzal řízení nejvyššího státního zastupitelství v pondělí.