Konkolski vydal knihu o svých plavbách

Praha – Na trhu se objevila nová kniha o zážitcích a zkušenostech mořeplavce Richarda Konkolskiho. Na svých cestách po Aljašce se rozhodl napsat deník pro svoji ženu, aby věděla, jaké dobrodružství tam prožívá. Z deníku se ale postupem času stala kniha a Konkolski má v plánu napsat ještě dalších deset. Knihu vydávají v koedici vydavatelství Milana Švihálka a Seven Oceans.

V Aljašském deníku popisuje mořeplavec svoji cestu na nejsevernější výspu Aljašky, do oblasti North Slope v povodí řeky Colville u břehů Beaufortova moře. Pro čtenáře připravil celkem tři verze vydání: plnobarevnou vázanou, černobílou vázanou a plnobarevnou brožovanou. V následujících letech připravuje další knihy, například Sólo přes Atlantik, Plavbu Atlantikem nebo Australská dobrodružství.

„V loňském roce jsem měl jít filmovat lov velryb na Aljašce. Z lovu sice sešlo, ale byl jsem tam nějakou dobu a využil jsem ji k tomu, abych napsal knihu. Původně to měl být jen deník, je to má první publikace po třiceti letech,“ řekl mořeplavec Konkolski. Dnes Aljašský deník pokřtí v ostravském Librexu.

Rozhovor s Richardem Konkolskim (zdroj: ČT24)

Deník chtěl mořeplavec původně věnovat jen své ženě

„Moje žena zůstávala v časech mých plaveb doma a udržovala rodinné zázemí. Proto mě požádala, abych ji z plaveb, které prožívám, alespoň napsal nějaký deník. Krajina a zvyky Aljašky mě zajímaly už od dětství, mé plavby mi akorát umožnily vidět všechno na vlastní oči. Proto se rád podělím s lidmi o své zkušenosti prostřednictvím své knihy,“ vysvětlil mořeplavec.

Konkolski tvrdí, že by v budoucnu rád vydal dalších deset knížek o plavbách kolem světa. Materiály má připravené a fotky digitalizované. „To, o čem mluvím, bych rád doložil fotografickým materiálem a jiným materiálem z cest, které mám. Buď suvenýry, nebo dopisy od svých čtenářů,“ dodal.

  • Mořeplavec Konkolski autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222415.jpg
  • Mořeplavec Konkolski autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222417.jpg