Do roku 2010 čeká elektronizace občanky, notáře i volby

Hradec Králové - Zástupci ministerstva vnitra se sešli na jedenáctém ročníku konference Internet ve státní správě s představiteli státních orgánů a odborníky na informační a komunikační technologie a služby. Tématem dvoudenního setkání je elektronizace státní správy - její dosavadní průběh, plánované projekty a představení konkrétní spolupráce. V předvečer konference byl předán Český zavináč za projekt, který loni nejvíce přispěl k rozvoji informačních technologií. Cenu získal Dopravní podnik hlavního města Prahy za možnost placení jízdenek prostřednictvím SMS zpráv.

Dort pro eGona

Elektronickou komunikaci s úřady by měl zajišťovat zákon o eGovernmentu (eGon), jehož součástí jsou CzechPointy, terminály, které umožňují získat výpis z katastru nemovitostí, obchodního rejstříku a rejstříku trestů, aniž by člověk musel absolvovat kolečko po úřadech.

Moderních komunikačních technologií chce využívat i justice - ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na konferenci představil službu infoSoud - a zdravotnictví, což řeší projekt eHealth.

Do projektu ministerstva vnitra CzechPoint se ale obuli někteří počítačoví odborníci. Tvrdí, že není dostatečně chráněný před zneužitím citlivých údajů. Ministr vnitra Ivan Langer ovšem podobnou možnost odmítá, zabezpečení je na vysoké úrovni. „K selhání může dojít jako kdekoli jinde, pokud selže člověk,“ říká.

Za dobu své roční existence zájem o terminály podle ministra předčil všechny optimistické předpoklady. „Máme 1390 obcí po celé republice, které se propojily do jednotné sítě projektu. Máme 6200 vyškolených úředníků, po dobu trvání CzechPointu jsme vydali 265 796 výpisů,“ shrnul rok života eGona Langer. Dodal, že doufá, že projekt a potřebné zákony pro jeho fungování budou mít podporu napříč všemi stranami, neboť se nejedná o politickou iniciativu.

Czech Point by měl umožňovat stále více

Náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu Zdeněk Zajíček představil Strategii rozvoje služeb pro informační společnost. Cílem dokumentu je podle jeho slov prolomit existující bariéry v pěti základních oblastech, mezi které patří vytvoření základních registrů a identifikace osob, rozšíření univerzálních kontaktních míst nebo bezpečné elektronické komunikace.

Z těchto cílů vycházejí plány ministerstva vnitra na rok 2008, týkající se eGona, respektive CzechPointu. Resort by chtěl prostřednictvím terminálů mimo jiné zpřístupnit řidičům výpis z bodového registru nebo umožnit hlášení matričních událostí. Uvažuje se také o zavedení elektronického občanského průkazu. Mnohé změny by měly být účinné podle zákona od července 2009, nejpozději v roce 2010. Podle plánů ministerstva by do konce roku mělo v Česku fungovat dva tisíce CzechPointů, vybudovat chce také přes dvě desítky kontaktních míst v zemích EU.

Dvojí potřesení rukou

V rámci konference podepsal Ivan Langer dvě memoranda. Prvním stvrzovali notáři, kteří už nyní vydávají svým klientům elektronicky některé výpisy, svou připravenost zapojit se do systému CzechPoint.

Druhým dokumentem bylo memorandum o elektronických volbách, na jejichž zavedení se má podílet Český statistický úřad. Možnost vhazovat lístek do elektronické urny chtějí politici i statistici předložit do konce roku 2009. Pro jeho testování se chystají spolupracovat s vysokými školami, konkrétně využít elektronického systému průkazů u studentů.

CzechPoint
Zdroj: ČT24