Policii chybí peníze na benzin, využije vlak i autobus

Praha – Policie chystá v novém roce úspory ve velkém. Místo policistů v autech budou lidé ve městech častěji potkávat pěší hlídky. K přesunu budou policisté více využívat i autobusy a vlaky. V Jaroměři a Plzni ale kvůli rostoucí kriminalitě a stížnostem obyvatel naopak navyšují počty městských strážníků.

Změny čekají například Vysočinu. Krajské policejní ředitelství má na letošní rok o padesát procent nižší dotace, a chystá proto výrazné omezení jízd. „Může se stát, že se v roce 2011 nedostanou policisté do vzdálených míst od dislokace obvodního oddělení,“ řekl ČT ředitel Policie kraje Vysočina Miloš Trojánek. Policisté tak budou více chodit na obchůzky a k přesunům ve dne častěji využijí autobus i vlak. Kraj Vysočina je druhým nejbezpečnějším krajem v zemi. Udržet takový standard se sníženým rozpočtem ale bude podle policejního ředitele velmi těžké. 

Opačným příkladem je Jaroměř na Náchodsku, kde městská policie naopak dostane víc peněz než dřív. Radnice chce totiž počet strážníků téměř zdvojnásobit na jednadvacet lidí. „Cítíme, že problémů tu máme stále víc a víc, ochabuje i síla státní policie,“ odůvodnil krok starosta Jiří Klepsa (Volba pro město). Obyvatelé si stěžují především na rušení nočního klidu, narůstá i agresivita mezi školáky. Prvních šest nových strážníků by městskou policii mělo posílit během března, další do konce roku. Podle mluvčí Policie ČR Královéhradeckého kraje Ivany Ježkové ale z hlediska trestných činů není situace nijak dramatická.

Policie řeší úspory i navyšování počtu strážníků (zdroj: ČT24)

Více strážníků bude mít po naléhání obyvatel i Plzeň. V centru města se v posledních měsících rozmohly drobné krádeže i organizované útoky gangů vyděračů. Větší bezpečnost má zajistit speciální jednotka dvaceti nových strážníků. „V současné době chodí na střelbu, učí se i taktiku a výkon,“ uvedl velitel Městské policie Plzeň Antonín Šturm. Novinkou budou i společné hlídky městské a státní policie. Bezpečnější má být město také v noci a ve svátky. Místo jediné služebny bude nepřetržitý provoz hned na šesti obvodních odděleních.