Protikorupční policie má prošetřit Nečase či Johna kvůli kauze Drobil

Praha – Protikorupční policie má prošetřit, zda nejvyšší politici v čele s premiérem Petrem Nečasem neporušili zákon, když neoznámili údajné korupční jednání na Státním fondu životního prostředí. Uložilo jí to státní zastupitelství pro Prahu 1. Vyšetřování souvisí s trestním oznámením na premiéra Petra Nečase (ODS), exministra životního prostřední Pavla Drobila (ODS) a vedoucího úřadu vlády Lubomíra Poula. Mělo by se týkat i ministra vnitra Radka Johna (VV). Kriminalisté pro vyšetřování vytvořili dva propojené speciální týmy. Jeden z nich řeší možnou korupci, druhý prověřuje lidi, kteří o ní mohli vědět a na policii se neobrátili.

Server Novinky.cz už dříve uvedl, že trestní oznámení podal rakouský občan českého původu Philipp Janýr. Trojice se podle něho mohla dopustit trestného činu, když neoznámila podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí, o kterém údajně věděla. Podle Janýra jsou podezřelí ze spáchání trestného činu neoznámení trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a nepřekažení trestného činu. Policejní vyšetřování by se podle státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárky Pokorné mělo týkat i Johna.

Petr Nečas:

„Žádné informace, které by mne opravňovaly obrátit se na policii, jsem nikdy nedostal.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Premiéra Nečase krok státního zastupitelství nepřekvapil a považuje ho za logický. „Já se tohoto šetření v žádném případě neobávám, naopak ho vítám,“ řekl na tiskové konferenci po novoročním obědě na zámku v Lánech. Ministr John zdůraznil, že se s tehdejším šéfem fondu Liborem Michálkem sešel už na konci léta, kdy ředitel neměl v ruce žádné konkrétní důkazy. „Řekl jsem mu, že je potřeba získat podklady. A až je získá, ať se obrátí na policii,“ uvedl ministr vnitra. Podle něj tak Michálek učinil už 13. prosince, tedy dva dny před zveřejněním případu v médiích. „Dal policii čas vyšetřovat, ta mohla nasadit odposlechy, zajistit počítače,“ podotkl John. Michálek podle něj totiž hovořil také o tom, že v případu jsou používány šifrované maily a podobně. Policie už podle mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Romana Skřepka většinu zúčastněných osob vyslechla. Vypovídali i Nečas a John.

Aféru odstartovaly odposlechy, které pořídil Michálek

Na kauzu údajné korupce upozornil později odvolaný ředitel fondu Libor Michálek prostřednictvím nahrávek, na kterých Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Nahrávky poté zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), ještě předtím však stihl Drobil Michálka odvolat. Ministr se pak po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat. Případ vyšetřuje protikorupční policie s podezřením na pokus o trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Následně se objevily informace, podle kterých se Michálek ještě před zveřejněním kauzy neúspěšně snažil o osobní schůzku s Nečasem, poté se setkal alespoň se šéfem Úřadu vlády. Podle Mladé fronty tak Nečas o věci delší dobu věděl. Premiér se ovšem hájí, že o žádném trestném činu nevěděl a že zavolal ministrovi Drobilovi, ať pošle Michálka na policii.

Server Euro.cz pak přišel se zprávou, že ještě dříve se Michálek setkal s Johnem. Ten řekl, že koncem léta s Michálkem opravdu hovořil, ale šéf SFŽP prý tehdy neměl v ruce žádné důkazy. John mu poradil, ať si pořídí nahrávky za použití techniky, kterou disponují někteří novináři, například jeho bývalý kolega z televize Nova a nynější reportér MfD Janek Kroupa. Podle některých právníků se Nečas nebo John mohli dopustit trestného činu.

Libor Michálek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK