Říman: Na ministerstvo životního prostředí nemířím

Praha – Šéf premiérových poradců a předseda dozorčí rady ČEZ Martin Říman v dnešním vydání Práva odmítl spekulace, podle nichž by mohl usednout na post ministra životního prostředí, odkud musel v prosinci kvůli korupční kauze odejít místopředseda ODS Pavel Drobil. Do sporů na rezortu byl dokonce zapleten i předseda vlády Petr Nečas a ministr vnitra Radek John, kteří o podezření o korupci věděli, ale nic nedělali. Opozice kvůli tomu před Vánoci vyvolala hlasování o nedůvěře vlády. Nečasův kabinet hlasování přežil.

„Je to zcela vyloučené. Nebylo mi to (post ministra životního prostředí) nabídnuto. A abych předešel nějakým spekulacím v budoucnu, tak i kdyby mi to nabídnuto bylo, tak bych to odmítl,“ řekl Říman Právu. Říman byl dříve ministrem dopravy ve vládě Václava Klause a šéfem resortu průmyslu a obchodu v kabinetu Mirka Topolánka.

Ze jmen, která se dosud objevila v médiích coby kandidáti na ministra životního prostředí, se zatím žádné nepotvrdilo. Mluvilo se například o náměstcích na ministerstvu Ivo Hlaváčovi či bývalé ministryni vlády Jana Fischera Rut Bízkové, která je zatím pověřena vedením úřadu. Spekulovalo se i o poslancích ODS Václavu Menclovi či Tomáši Chalupovi.

Drobilova kauza dosud stále běží

Ministr Drobil odstoupil ze své funkce poté, co byly zveřejněny spekulace o údajné korupci na fondu životního prostředí. Kauzu zahájil samotný ředitel státního fondu Libor Michálek, který obvinil ministrova blízkého poradce Martina Knetiga z toho, že na něj vytvářel nátlak, aby zařídil odčerpání 500 milionů ze zakázky na výstavbu pražské čističky odpadních vod. Peníze měly plynout do stranické pokladny ODS.

Ministr ředitele Michálka, ještě před svým odstoupením, odvolal. Michálek si totiž průběh schůzky, kde o korupčním jednání Drobila informoval, nahrával. Ze záznamu rozhovoru je zřejmé, že ministr na svého podřízeného naléhal, aby důkazy o korupci zničil. Prezident Václav Klaus Drobilovu rezignaci přijal, avšak on i premiér Nečas (ODS) Drobila v celé kauze bránili a vyjádřili mu podporu. Případ již převzala protikorupční policie.

Pavel Drobil
Zdroj: ČT24
Vydáno pod