Horská služba chce více pomáhat, hasiči ale nemají zájem

Praha - Horská služba si stěžuje, že ji při pohromách a pátracích akcích stát dostatečně nevyužívá. Podle vedení služby krizové plány horské záchranáře opomíjí a oni musí svou pomoc dodatečně nabízet. Výsledkem jsou výrazné časové prodlevy. Hasiči jsou ale proti, takže situace zatím zřejmě zůstane ve stávající podobě – horští záchranáři vždy přijdou a nabídnou, co umějí. Pak je možné je dodatečně zahrnout do krizových plánů.

Záchranáři Horské služby tvrdí, že například při povodních nebo pátrání po osobách, kdy přijíždějí i záchranáři z jiných zemí, mohou svým dílem přispět daleko víc. Nikdo je ale včas nezve. „Každý rok aktualizujeme kontakty a možnosti využití sil a prostředků, ale praktické využití je v podstatě nulové. Čili až na základě naší nabídky se do takovýchto akcí dostáváme,“ stěžuje si náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Horská služba dostává od státu na 100 milionů korun ročně, má 66 stálých záchranářů a na 400 dobrovolníků, techniku do terénu i psy cvičené pro hledání. „Jsou to samozřejmě taky lavinoví psi, ale jsou vycvičení pro pátrání na plochách, což v podstatě je pátrání po pohřešovaných osobách,“ vyzdvihuje čtyřnohé kolegy Klepš.

Horská služba nabízí pomoc (zdroj: ČT24)

Hasiči o pomoc nestojí

Jinak ale vidí situaci hasiči i policie. Třeba v létě na severu Čech potřeboval krizový štáb hlavně specialisty, Horskou službu nasadil až později a plnila dílčí úkoly. „Musíte mít obleky pro práci ve vodě, musíte mít výcvik, abyste toho byli schopni, a Horská služba prioritně pro povodně určena není,“ kontruje ředitel libereckých hasičů Roman Heinovský. „V pátrání po Aničce Janatkové byli nasazeni především policejní psi, tudíž policie využila především vlastní síly a prostředky, což bylo v souladu s metodickými pokyny,“ dodává mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Chod integrovaného záchranného systému mají na starosti hasiči. Na faktu, že Horská služba nepatří mezi jeho hlavní složky, v dohledné době nechtějí v dohledné době nic měnit. „Systém je takhle nastaven a funguje už dlouhou dobu. Ani jsme nezaregistrovali, že by nám Horská služba vždy chyběla,“ uzavírá mluvčí hasičů Radek Kislinger.

Vydáno pod