Hospice mají naději na lepší financování

Praha - V Česku stále chybí dostatek lůžek pro umírající. Podle Světové zdravotnické organizace jich má být na každých 100 000 obyvatel pět až osm, v Česku jich je ale celkem pouhých 370, tedy polovina. Hospice navíc každoročně řeší, zda svůj provoz udrží. Dostávají na něj totiž jen 60 procent svého rozpočtu a zbytek si musejí zajistit sami. Zavedenou praxi se po letech konečně chystají ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí změnit.

Hospice pomáhají nevyléčitelně nemocným důstojně umřít, samy ale každý rok bojují o přežití. Často pojišťovny proplácejí mzdu jen pro třetinu zaměstnanců. Letos náklady ještě porostou. „Zase platíme více za elektřinu, za plyn, za stravu, za praní a pojišťovna platí pořád to samé, a to je tlak i na platové ohodnocení pro lékaře a sestry,“ poukazuje na neutěšený stav viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Robert Huneš.

Provoz jednoho hospicového lůžka stojí zhruba 2 400 korun. Polovinu posílají zdravotní pojišťovny na pokrytí práce lékařů a sester. Plat pro psychologa, duchovního, další pečovatele nebo sociálního pracovníka skládají ředitelé z grantů, darů a dalších příspěvků. Žádosti tak každý rok putují i na ministerstvo práce a sociálních věcí. Záleží ale jen na úřednících, jestli příspěvek pošlou.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Ministerstva spojí síly

Situaci má nově zlepšit společný projekt dvou ministrů na zdravotně-sociální péči. Ministerstva by se dělila o náklady, a navíc by byla jednodušší administrativa. Podle hospiců by stačilo, aby se příspěvek od ministerstva práce pohyboval od 450 – 500 korun na lůžko za den. Resort ale zatím částku vyčíslenu nemá. „Předpokládáme, že vstoupíme do financování, protože dlouhodobá péče je jednou z nejrychleji se rozvíjejících a žádaných péčí. Vzhledem ke stárnutí obyvatel je nutné, abychom se nad tím zamysleli,“ potvrdila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Svoji přesnou představu hodlá resort sociálních věcí představit v polovině roku. Ředitelé hospiců chtějí jednat ale i s ministerstvem zdravotnictví - tentokrát o zvýšení plateb z 1 200 na 1 800 set korun.