Rekordní silvestrovský lup: v Praze zmizely hodinky za 20 milionů

Praha - Z obchodního centra na pražské Pankráci uloupil někdo v noci na dnešek luxusní hodinky a šperky v hodnotě asi 20 milionů korun. Škodu vyčíslil majitel obchodu, konečná částka může být o něco nižší. Policie místo několik hodin ohledávala. Lupiče zatím nemají. Pachatelům hrozí za krádež až deset let vězení.

Zřejmě šlo o promyšlenou akci. Zloději si počkali na půlnoc a pak, nejspíš dlažební kostkou, rozbili skleněnou výlohu obchodu s oblečením. Přes obchod se dostali do nákupního centra, kde vykradli hodinářství. Hluk nikdo neslyšel, zloději využili dobu největších oslav nového roku. Z žádného jiného obchodu se nic neztratilo.

Obchodní centrum běžně hlídá bezpečnostní agentura. Zda byli její zaměstnanci přítomni i v době krádeže, není zatím jasné. Vykradená společnost událost komentovat také nechce, dokud nebude mít víc informací. Kriminalisté disponují záznamy z kamerového systému, kde jsou pachatelé zachyceni při činu. Záznamy kamer jsou zatím součástí vyšetřování a budou zveřejněny v následujících dnech.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Hypermarket je dnes, ve státní svátek, uzavřen. Dopoledne byl prostor kolem obchodního domu téměř prázdný. Policejní páskou byl ohrazen pouze jeden z bočních vchodů, hlídal ho člen ochranky.

Největší loupeže v obchodech: vedou lázeňská města a Praha

Zboží za desítky milionů korun ale mizí z českých obchodů jen výjimečně. Před čtyřmi lety vyloupila čtveřice mužů zlatnictví na kolonádě v Mariánských Lázních. Autem vjeli přímo do výlohy a ukradli šperky v hodnotě asi 1,5 milionu korun. O rok později tři muži se samopaly vyloupili zlatnictví v Petrské ulici v centru Prahy. Donutili prodavače, aby jim otevřel trezor, rozbili výlohy s vystavenými šperky a ukradli zboží v hodnotě přes jeden a půl milionu korun.

V roce 2008 v Karlových Varech přepadli čtyři ozbrojení a maskovaní lupiči klenotnictví v lázeňské zóně. Odnesli si hodiny a mobilní telefony, škoda byla vyčíslena na pět milionů korun. O rok později se terčem zlodějů stalo zlatnictví v Karlových Varech. Tři muži, kteří po činu ujeli automobilem ukradeným v Německu, způsobili škodu 20 milionů korun.

Poslední případ se stal letos v listopadu, kdy se zloději vloupali do zlatnictví v objektu kolonády v Mariánských Lázních. Vybrali si přitom stejnou prodejnu i způsob loupeže jako v roce 2006. Policie tehdy nikoho nedopadla. Jestli to byli titíž pachatelé jako letos, se zatím neví. Automobilem nacouvali do výlohy a ukradli množství šperků a zlata, škoda byla předběžně vyčíslena asi na 15 milionů korun.

Rozbitá výloha
Zdroj: ČT24