Oslavy nového roku v Česku - požáry, alkohol, rvačky a popáleniny

Praha - Příchod nového roku 2011 byl víceméně tradiční - hasiči zasahovali u několika požárů, opilci končili na záchytkách a řada lidí v nemocnicích poté, co se zranili při manipulaci s pyrotechnikou. Policisté řešili také rvačky či potyčky. Několik lidí přišlo ale o život. V Brně zemřel mladík po pádu z balkonu, na Vysočině zemřela žena zřejmě po požití většího množství alkoholu a na jihu Moravy zemřel při požáru důchodce. Při ranním požáru pak zahynuli dva lidé na Olomoucku a o život přišel při autonehodě i mladý muž na Kroměřížsku. Chvilku po půlnoci se činil i zatím neznámý zloděj, když z pražského obchodního centra ukradl luxusní hodinky za dvacet milionů korun.

Po silvestrovských oslavách skončilo v Praze v nemocnicích celkem 171 lidí, čtyři se vážněji zranili při odpalování pyrotechniky. Kvůli různým trestným činům zadrželi policisté 15 lidí. Policie musela řešit loupežné přepadení, prodej drog a řadu rvaček. Ještě večer chytli strážníci muže, který v davu vytáhl plynovou pistoli, naštěstí nebyla nabitá. Pracovníci úklidových firem odvezli z centra Prahy, kde tradičně slaví tisíce lidí, asi pět desítek tun odpadků. Úklid začal kolem páté ráno. V terénu bylo asi 130 lidí s košťaty, před polednem už bylo centrum uklizené.

V Blučině na Brněnsku zemřel při požáru rodinného domu starší muž. Zřejmě se nadýchal zplodin. Další neštěstí se stalo v Brně, kde se mladík těžce zranil po pádu z balkonu ve čtvrtém patře. Po převozu do nemocnice zemřel. Podle policie mladík z balkonu skočil. Hlavní oslavy se v jihomoravské metropoli obešly bez větších komplikací.

Olomouc patřila k městům, jehož obyvatelé se mohli pokochat novoročním ohňostrojem. Zaplatily ho sponzorské dary, radnice na svoje náklady nechala zabezpečit historické kašny v centru města.

V nemocnici skončil i důchodce z Ostravy, kterému v ruce explodovala petarda. Výbuch mu poranil konečky tří prstů, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení.

Na Vysočině zemřela během silvestrovských oslav 39letá žena. Její tělo se ráno našlo v restauraci v Želetavě na Třebíčsku. Příčinu úmrtí určí pitva. Žena se před smrtí zřejmě dost posilnila alkoholem.

Na Liberecku museli policisté řešit řadu rvaček, lidé několikrát napadli i policisty. Zasahovali také hasiči, kteří vyrazili k domnělému požáru liberecké radnice. Naštěstí se ukázalo, že výbuchy a petardy zřejmě ošálily požární hlásiče. Po půlnoci pak vyjížděli k požáru palet. Zda je někdo podpálil nebo byla příčinou zbloudilá rachejtle, hasiči zatím nevědí.

V Jirkově na Chomutovsku v půl druhé ráno skočil podnapilý asi čtyřicetiletý muž kvůli neshodám s družkou z třetího patra domu. Utrpěl několik zlomenin a skončil v nemocnici.

Nejméně deset prodejních stánků shořelo krátce po půlnoci na jedné z největších vietnamských tržnic ve Svatém Kříži u Chebu. Požár podle svědků způsobila zábavní pyrotechnika. To ale musí ještě potvrdit vyšetřovatelé. Oheň se rychle rozšířil na další stánky, ve kterých shořelo veškeré zboží, hlavně textil, obuv a cigarety. Předběžná škoda byla vyčíslena na 300 tisíc korun.

Silvestrovskou noc ve Zlínském kraji poznamenala tragická nehoda u Střílek na Kroměřížsku, zemřel při ní mladý muž.

Jedinečnou podívanou mohli zažít lidé na Šumavě, kde se konal tradiční Silvestrovský sjezd Šancí. Asi čtyřicet lyžařů v mrazivém večeru jako obvykle zapálilo pochodně a za zvuku trubky sjížděli prudký svah.

Dnes ráno také zahynuli při požáru bytu v nádražním domku v Drahanovicích na Olomoucka dva lidé, muž a žena. Příčina požáru je zatím neznámá.

Vydáno pod