S koncem roku se loučí Martinů, Vesecká i Kučera

Brno – Poslední den v roce je letos také posledním dnem v ústavní funkci pro dvě osoby spojované s kauzou Čunek. Do důchodu odchází místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a po více než pěti letech končí nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Podle řady politiků i komentátorů přispívala díky několika kauzám, spojeným například s politikou, k nedůvěryhodnosti justice. Nahradí ji český delegát v organizaci Eurojust Pavel Zeman. Ve funkci policejního prezidenta končí k dnešnímu dni také Oldřich Martinů, který skončil po dohodě koaličních stran po nátlaku ministra vnitra Radka Johna. Do doby, než bude vybrán nástupce Martinů, povede strážce zákona dosavadní ekonomický náměstek Jiří Novák.

Martinů svůj záměr odejít oznámil 22. prosince po schůzce s prezidentem Václavem Klausem. Výměna na jeho postu byla součástí politické dohody, na základě které se vládní Věci veřejné nakonec rozhodly podpořit koalici a postavily se proti návrhu ČSSD na vyslovení nedůvěry kabinetu.

Výběrové řízení na uvolněné křeslo po Oldřichovi Martinů chce ministr vnitra Radek John vypsat na začátku roku. Hodnotit a vybrat toho nejlepšího kandidáta mají kromě bezpečnostních expertů také zástupci policejních odborů a parlamentních stran – kromě komunistů. Výběr zatím provází pouze spekulace, mluví se třeba o řediteli jihomoravských policistů Kuželovi nebo náměstkovi ministra vnitra Čechovi.

Martinů odchází (zdroj: ČT24)

Kauza justiční mafie pomalu končí

Vesecká i Kučera patří mezi lidi, které bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila za justiční mafii. Toto označení si vysloužili především v souvislosti s údajnou korupční kauzou někdejšího místopředsedy vlády Jiřího Čunka. V červnu 2007 Vesecká odebrala dohled nad vyšetřováním případu přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi a přidělila ho jihlavskému státnímu zástupci Arifu Salichovi, který poté Čunkovo trestní stíhání zastavil. Postup Vesecké kritizovala tehdy opoziční ČSSD, která výměnu státního zástupce označila za snahu tehdejší vlády Mirka Topolánka „zamést Čunkův případ pod koberec“. Vesecká ale v rozhovorech v tisku odmítla připustit, že by v kauze Čunek selhala nebo se zachovala nesprávně.

Veseckou už koncem října odvolala vláda. O jejím dalším působení v justici zatím zřejmě není rozhodnuto. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v listopadu řekl, že podle jeho názoru by Vesecká neměla vykonávat mezi žalobci vedoucí funkci. Připustil však, že by se po odvolání mohla vrátit na místo šéfky Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. S jejím návratem ovšem nesouhlasí petice, pod kterou se podepsalo 180 státních zástupců.