Ohňostoje nebudou, města letos šetří i na Silvestra

Praha - Mnoho velkých českých měst se letos rozhodlo vynechat tradiční silvestrovský ohňostroj. Důvodem je především nedostatek peněz. Letos se pro tento krok kromě hlavního města rozhodly také České Budějovice, Ústí nad Labem či Liberec. Letos tedy budou silvestrovským oslavám vévodit rachejtle lidí, kteří si zábavní pyrotechniku kupují domů. To s sebou ovšem přináší svá rizika. Zábavní pyrotechnika se u nás téměř nevyrábí. Až devadesát procent výrobků se k nám dováží z Asie.

Měst, která ohňostroje nepořádají, každý rok přibývá. V rozpočtech jim na to nezbývají peníze. „V posledních letech stál ohňostroj jeden a půl milionu korun,“ uvedl mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Jiří Wolf. Pokud si tedy lidé oslavy konce roku neumí bez rachejtlí, petard nebo dělobuchů představit, o ohňostroj se musí postarat sami. Pro nákup zábavní pyrotechniky obecně platí: vybírat v kamenných obchodech a ověřit si, jestli má zboží také český návod a příslušný certifikát.

Hasiči i záchranáři ale varují, že i jednoduchá pyrotechnika může způsobit vážné úrazy. „Jedná se o zranění prstů, kdy bývá nejenom spálená kůže, ale i potrhaný pohybový aparát jednotlivých prstů a pak se tím zabývají i kolegové na plastické chirurgii,“ doplnil primář kliniky popálenin vinohradské nemocnice Ludomír Brož.

Mnohem větší nebezpečí než špatná manipulace s rachejtlemi je podle jednatele Tarra pyrotechnik Františka Křižáka především vliv alkoholu. „Pokud lidé budou dodržovat návod a instrukce, podle kterých nám to bylo schváleno Českou státní zkušebnou, tak nebezpečí nehrozí. Problémem je spíš alkohol, na který by si lidé měli dávat pozor, a nedodržování vzdálenosti.“

Obchod se zábavní pyrotechnikou
Zdroj: ČT24