Policie má dalšího silničního piráta - mstil se řidičům na D1

Praha - Policisté zadrželi dalšího silničního piráta, který na D1 úmyslně ohrožoval život ostatních řidičů. Majitel velkého terénního mercedesu se ve středu nejméně dvakrát rozhodl potrestat řidiče, kteří jej měli v rychlém pruhu brzdit. Objel je proto zprava, najel jim před auto a poté prudce zastavil. Manévrem ohrozil nejen dotyčného řidiče, ale celkově i provoz na rušné dálnici. Druhý incident navíc skončil nehodou. Za pokus o úmyslné ublížení na zdraví muži hrozí pět až dvanáct let vězení.

První incident se stal po poledni mezi 15. až 20. kilometrem D1 ve směru na Brno. Mercedes se zezadu natlačil na Ford Escort v levém jízdním pruhu. „Protože mu bránil v rychlejší jízdě, předjel ho pravým pruhem, a když se opět zařadil do levého, začal vytrvale a prudce brzdit tak, že donutil řidičku fordu zcela zastavit v nejrychlejším pruhu dálnice. Vznikla tak velmi nebezpečná situace, která ohrozila ji i její dceru,“ uvedla pro iDnes mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Na 30. kilometru řidič manévr zopakoval. Tentokrát mu v levém pruhu překážel starší mercedes. I ten objel zprava a zabrzdil. „Řidič vozidla Mercedes přes veškerou snahu nezabránil střetu s vozidlem agresivního řidiče. Naštěstí řidič i jeho syn vyvázli bez zranění, ale škoda na jejich voze byla vyčíslena na 200 tisíc korun,“ potvrdila policejní mluvčí.

Podle šéfa dálniční policie v Mirošovicích Miloslava Čiháka byl zadržený řidič agresivní a poškozeným vyhrožoval, nevybíravě se prý choval i během šetření. „Policisté řidiče obvinili z pokusu těžkého ublížení na zdraví a poškozování cizí věci, hrozí mu 5 až 12 let vězení,“ informovala Budská. Kriminalisté také navrhli uvalení vazby, s tím ale státní zástupce nesouhlasil. V podvečer policistům nařídil, aby piráta silnic propustili.

Bezohledně se chovají hlavně vysocí manažeři firem

Případ agresivního řidiče z dálnice D1 neřeší policisté poprvé, jde už o pátý podobný případ. Ve většině z nich šlo o vysoké manažery firem. „Jsou to řidiči, kteří jsou vysoce postavení a ve svých firmách mají velmi velké slovo, a když vyjedou na silnici, tak nezvládají to, že musejí respektovat předpisy,“ vysvětluje bezohledné chování mnohých pirátů silnic Čihák. Pracovníci ČVUT ve svém výzkumu zjistili, že na takového řidiče narazí ten slušný každých osm až deset minut.

Za stejný trestný čin byl nedávno k pětiletému vězení nepravomocně odsouzen Luboš Lacina, který rovněž zastával místo v managementu pivovaru Prazdroj. Soud jej uznal vinným z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Mazda, na kterou svým vozem údajně najel, se několikrát přetočila přes střechu. Řidička a spolujezdec se lehce zranili. Lacina od počátku tvrdí, že nezvládl řízení. Nechtěl prý osádce vozu ublížit. Rozsudek není pravomocný, Lacinův právník se na místě odvolal.