ČSSD se nehlásí ke slibu dát podezřelé miliony na povodně

Praha - Politické špičky ČSSD nechtějí nic slyšet o třináctimilionovém sponzorském daru od česko-rakouského podnikatele Tomáše Melicha, který se údajně kompromitoval spoluprací s komunistickou Státní bezpečností (StB), a nehlásí se ani ke slibu, že jeho peníze věnují lidem poškozeným jarními povodněmi. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

Přitom už letos v květnu před parlamentními volbami tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek řekl novinářům, že ČSSD rozdělila záplavami postiženým moravským obcím a tamním hasičům 14,5 milionu korun a že peníze dostanou po podepsání darovacích smluv. Většina těchto peněz měla pocházet z daru od Melicha, uvedli tehdy Paroubek a ústřední volební manažer strany Jaroslav Tvrdík. Tehdejší vedení sociální demokracie tak reagovalo na informace v médiích, že Melich prý pomáhal StB obchodovat se zbraněmi.

Dnes představitelé ČSSD dávají od tohoto sponzorského daru i od rozdělení peněz postiženým obcím ruce pryč, nebo tvrdí, že neznají o případu podrobnosti. Bývalý ústřední volební manažer strany Tvrdík dnes potvrdil, že ČSSD dar ve výši 13 milionů od Melicha skutečně dostala. Polovina byla použita loni v prosinci na zajištění sjezdu evropských socialistů v Praze a druhou polovinu si vzal Paroubek na volební kampaň v Ústeckém kraji, kde byl volebním lídrem.

Sobotka: Když jsem přišel do Lidového domu, žádné peníze jsem nenašel

Když byl sponzor zpochybněn, Paroubek rozhodl, že jeho finanční dar bude použit na pomoc lidem po povodních a peníze vynaložené na sjezd a kampaň budou zajištěny od jiných dárců. „Jak to dopadlo, to já vám říct neumím,“ dodal dnes Tvrdík s tím, že šlo o peníze, které byly mimo jeho kompetence.

„Pokud oni dali nějaké přísliby v této souvislosti, tak je to jejich záležitost. Když jsem přišel do Lidového domu, tak jsem tam žádné peníze nenašel,“ řekl serveru Aktuálně.cz úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a odkázal na Tvrdíka a Paroubka. Dodal, že jeho vedení není s Melichem v kontaktu. Tvrdík uvedl, že jeho „jediné provinění“ spočívá v tom, že ve chvíli, kdy Paroubek oznámil, že peníze dostanou lidé postižení povodněmi, stál vedle předsedy. „Nevím, proč by to šlo za mnou, protože u toho bylo celé vedení,“ kontroval Paroubek s tím, že se k věci nebude více vyjadřovat, protože už není předseda ČSSD.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se na březnovém sjezdu ČSSD v Brně utká se Sobotkou o funkci předsedy strany, tvrdí, že o případu nemá podrobnosti, a ani prý neví, zda byly podepsány darovací smlouvy s Melichem. Připustil však, že pokud ČSSD peníze dostala, měla by je obcím předat. S ohledem na finanční situaci ČSSD by se mohly dary rozdělit na dvouleté období, poznamenal. ČSSD ale s dary postiženým obcím v rozpočtu na příští rok nepočítá, uvedl server.