Mráz ohrožuje bezdomovce, ubytovny praskají ve švech

Praha – Česko zasáhly silné mrazy. Teplota se v noci na mnoha místech pohybovala kolem minus dvaceti stupňů. Pomoc pro bezdomovce přitom vázne, zařízení pro lidi bez domova jsou po republice absolutně přeplněná. V některých azylových domech musejí bezdomovci přespávat dokonce i na židlích. Jen v Praze už za letošní rok umrzlo osmnáct lidí. Problém lidí bez přístřeší se zřejmě bude dále prohlubovat. Důvodem je i rostoucí cena nájemného.

V Ostravě lze naměřit minus deset stupňů – azylové domy Armády spásy a ubytovny charity praskají ve švech. Klienti bez přístřeší by měli ubytovnu opustit vždy do sedmi hodin ráno, dnes ale pracovníci povolili výjimku: Zůstat tak mohou až do devíti hodin. První tři přespání v roce mají bezdomovci zdarma, za další dny si připlatí 30 až 40 korun. „V těchto dnech jsou obsazovány i takzvané volné židle, které jsou klientům poskytovány zdarma,“ podotkla redaktorka ČT Pavla Daňková. Kdo na nocleh nemá peníze, dostane ve vyhřáté místnosti židli, na níž může přečkat noc.

Armáda spásy vysílá pracovníky i do terénu

Přestože azylové domy a ubytovny přes léto navyšovaly své kapacity, ani tato místa pro bezdomovce nestačí. Armáda spásy tak musí poskytovat i terénní služby. Pracovníci lidem v „terénu“ nabízejí sociální služby. „Informují je, kde se mohou najíst či vysprchovat, kde dostanou čisté oblečení,“ řekla Daňková. Pracovníci rozvážejí i kávu a pečivo.

V Praze již letos umrzlo 18 lidí. Podle odhadů žije v hlavním městě zhruba čtyři tisíce bezdomovců. K dispozici je ovšem jen 800 lůžek. Armáda spásy vyčítá vedení města, že problém neřeší. „Kapacity v takovýchto mrazech nejsou dostačující. Lidé by měli mít kam jít, ne umrzat na ulicích,“ prohlásila Pavla Vopeláková, tajemnice národního velitele Armády spásy. Pomohly by například zimní noclehárny – ty by kapacitu navýšily až o 70 lůžek.

Podle radního pro sociální politiku Petra Dolínka (ČSSD) se ale nestalo, že by byly kapacity v Praze vyčerpány. „Při mimořádné situaci došlo k různým opatřením, jakými bylo například zrušení poplatku za nocleh,“ konstatoval Dolínek. Pokud nejsou kapacity vyčerpány, nelze stavět stanové městečko s pomocí armády. „Krizový štáb hlavního města by musel konstatovat, že je opravdu zapotřebí podobné opatření,“ dodal Dolínek.