Do křesla ministra životního prostředí má nakročeno Říman

Praha - Premiér Nečas chce prosadit do křesla ministra životního prostředí šéfa svých poradců Martina Římana. Mladé frontě Dnes to potvrdili lidé z ODS. Říman by se tak stal po Drobilovi dalším člověkem v čele zeleného ministerstva, kterému je bližší průmysl než příroda. Do karet mu údajně hraje fakt, že je Nečasův blízký spojenec, i to, že pochází z Moravskoslezského kraje. Regionu by tak zůstalo zastoupení ve vládě. Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) rezignoval kvůli korupční aféře na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Podle některých členů ODS Nečas ještě úplně nepohřbil myšlenku, že by se Drobil do vlády vrátil. V takovém případě by se Říman vrátil do role premiérova poradce.

Nečas na dotaz listu, zda uvažuje o Římanovi jako o ministru životního prostředí a následném návratu Drobila, nereagoval. Pro Římana podle deníku mluví fakt, že je Nečasův stranický spojenec. Navíc pochází, stejně jako Drobil, z Moravskoslezského kraje. Tomu by tak zůstalo zastoupení ve vládě. A Nečas by si tím region zavázal.

Říman je na druhou stranu šéf dozorčí rady ČEZ a zároveň bývalý ministr průmyslu a obchodu. To by ale nikomu překážet nemuselo. Drobil měl totiž původně v Nečasově vládě vést právě toto ministerstvo. Prohlašoval dokonce, že „bude dýchat za český průmysl“. Říman na přímý dotaz Mladé fronty Dnes, jestli dostal nabídku šéfovat uvolněnému resortu, nereagoval.

Rozhovor s Ondřejem Liškou a Ondřejem Kundrou (zdroj: ČT24)

Ondřej Liška ve studiu ČT24:

„Zaráží mě nominace pana Římana, který se dlouhá léta se svými názory na ochranu životního prostředí netají a je bojovníkem proti ekologické politice. Chce budoucnost republiky postavit na uhlí a jádru, považuje ekologii a environmentální politiku za vymývání mozků. Jeho jmenování ministrem životního prostředí bych považoval za velmi špatné. V čele resortu má být člověk, který se s ním dokáže ideově ztotožnit.“

V souvislosti s uvolněným křeslem ministra životního prostředí se v koalici řešily i případné další změny ve vládě. A to konkrétně v čele resortů patřících ODS a Věcem veřejným (VV). Podle informací MfD padl na schůzce na Hradě ze strany ODS návrh, aby ministerstvo životního prostředí dostaly VV výměnou za ministerstvo vnitra a Radek John by nahradil Kamila Janovského v čele ministerstva pro místní rozvoj.

Člen vedení ODS:

„Nečas měl být razantnější. Kdyby chtěl v budoucnu vrátit Drobila zpátky na ministerstvo, podřezal by si pod sebou větev.“

Dalšími adepty na uvolněný post jsou poslanec Václav Mencl a Rút Bízková, náměstkyně pověřená nyní vedením resortu. Pražská ODS zase navrhuje poslance Tomáše Chalupu. Nečas ale podle všeho trvá právě na Římanovi.

Proti návrhu ODS, aby strany vyměnily vnitro za životní prostředí se ostře postavil John: ODS nakonec couvla a John za to ve své straně sklidil uznání.

Šéf Strany zelených Ondřej Liška
Zdroj: ČT24