Bývalý správce kláštera v Teplé musí vrátit 15 milionů

Karlovy Vary - Karlovarský okresní soud odsoudil dnes bývalého administrátora kláštera v Teplé Gejzu Šidlovského na šest měsíců s podmíněným odkladem na jeden rok za zpronevěru 15 milionů z majetku kláštera. Šidlovský musí také škodu klášteru nahradit. Dnešního jednání se nezúčastnil. Soud se 14 let starým případem zabýval už podruhé. První rozsudek, také podmíněný trest, krajský soud zrušil a případ vrátil do Karlových Varů.

Dnešní ředitel Strahovské knihovny v Praze měl podle obžaloby způsobit klášteru škodu tím, že v roce 1996 vyplatil 15 milionů korun za stavební práce na klášteře, které ale provedeny nebyly. Podle soudce výpovědi svědků, které to uváděly, potvrdily i listinné důkazy. „Nelze si reálně představit, že nevěděl, že práce nebyly provedeny,“ zdůvodnil úmysl Šidlovského soudce okresního soudu v Karlových Varech.

Podle obžaloby se navíc Šidlovský provinil také neoprávněným převodem peněz, když svému známému poskytl z klášterních peněz bezúročnou půjčku. Vedle toho měl podle státní zástupkyně polským státním příslušníkům přenechat za 32 tisíc německých marek 12 historických svazků. Ty měly ve skutečnosti hodnotu 89 700 marek. Šidlovský prodej státem chráněných tisků nepopírá, podle něj šlo ale o přijatelnou cenu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Soudu nepřísluší zkoumat církevní hospodaření

V těchto dvou bodech obžaloby byl ale viny zproštěn. Soudce přihlédl k tehdy platnému zákonu, který stanoví nezávislost církví na státních institucích. „Soudu nepřísluší státu zkoumat hospodaření církví, pokud církve hospodaří na základě svého vlastního vnitřního předpisu,“ uvedl během přelíčení soudce Jan Hostaš. Obhajoba je proto přesvědčena, že soud měl stejným způsobem rozhodovat ve všech třech případech, tedy i ve sporném proplácení faktur za stavební práce.

  • Knihovna klášteru v Teplé autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2210/220982.jpg
  • Klášter v Teplé autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2208/220783.jpg