V noci udeří arktické mrazy

Praha - Již v noci na dnešek teploměry na šumavské Kvildě naměřily až 26 stupňů pod nulou, v osadě Jizerka v Jizerských horách pak dokonce minus 27,9. A mráz přichází znovu. Noční teploty kolem dvaceti stupňů pod nulou se čekají po celé republice i v následujících hodinách a dnech. Přestože při podobné teplotě se jedná o velmi silný mráz, lidem paradoxně je mnohem větší zima, když se venkovní teplota pohybuje jen kolem jednoho stupně pod nulou. Tento jev je dán vlhkostí. Pokud je totiž vlhkost vyšší, do těla se lidově řečeno pouští větší zima. Nicméně při venkovní teplotě minus deset stupňů je vzduch relativně suchý, a proto lidé zimu tolik nepociťují.

Mráz přináší i další zajímavé fyzikální jevy. Již Aristoteles a Descartes poukazovali na skutečnost, že horká voda mrzne mnohem rychleji než studená. Vědci se stále nedokáží shodnout na přesné příčině, nicméně umývat auto teplou vodou se rozhodně nedoporučuje.

Teploty pod nulou mohou i léčit

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Mráz však může být i užitečný. Léčí se jím třeba lupénka, revmatické potíže nebo pomáhá skladovat spermie na pozdější dobu. Na teplotě vedle tlaku a koncentrace vlhkosti závisí také podoba sněhových vloček. Třeba při minus dvou stupních padají neobvyklé trojúhelníkové vločky. Ty nejhezčí a největší se ale na zem snášejí právě při teplotách mezi minus deseti a dvaceti stupni.

Zima a mráz
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo / Kerstin Joensson
Vydáno pod