Prahu čeká Silvestr. A mnohá dopravní omezení

Praha – Již za dva dny centrum metropole ožije silvestrovskými oslavami. Příchod nového roku bude letos Praha slavit bez oficiálního ohňostroje, který vždy zajišťoval magistrát. Ten na něj tentokrát nemá peníze. Oslavy ale z centra města nezmizí a budou stejně jako v předešlých letech pod drobnohledem mužů v uniformách a záchranářů. Policie upozorňuje řidiče, že v pátek od 16:00 bude pro automobilový provoz zcela uzavřena oblast Václavského náměstí. Na náměstí a v jeho okolí bude platit rovněž zákaz parkování.

Na silvestrovské oslavy bude v centru hlavního města dohlížet přibližně 230 policistů z pořádkové, dopravní i kriminální služby. Zaměří se na bezpečnost a dodržování veřejného pořádku, ale také na krádeže, zejména kapesní, a na používání nedovolené pyrotechniky. „Uzavřeny budou všechny příjezdové komunikace k Václavskému náměstí,“ uvedla mluvčí policie Eva Kropáčová.

Ilona Vysoudilová, mluvčí Dopravního podniku hl. města Prahy:

„U nočních autobusů i tramvají bude interval zkrácen asi na polovinu, tedy bude asi 15minutový.“

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Policie nevylučuje, že okolo půlnoci kvůli odpalování zábavní pyrotechniky v horní části Václavského náměstí odkloní dopravu z Wilsonovy ulice. Lidé by proto měli raději využít městskou hromadnou dopravu, která bude v této době posílena. „Maximálně preferován bude provoz tramvají v ulicích Vodičkova - Jindřišská, který by měl zůstat zachován po co nejdelší dobu,“ upozornila Kropáčová. Dopravní omezení v této oblasti potrvají na Nový rok maximálně do 22:00. Na silvestrovské oslavy budou v centru Prahy dohlížet kromě policistů také strážníci, záchranáři i hasiči.

Hlavní silvestrovský program se odehraje na Staroměstském náměstí. Pod zvýšeným dohledem bude také Karlův most: hlavně kvůli tomu, aby návštěvníci oslav neponičili některou ze soch. Pražský magistrát už dříve Pražany a návštěvníky města požádal, aby s sebou na oslavy do centra nenosili zábavní pyrotechniku. Před rokem museli pražští záchranáři během silvestrovských oslav ošetřit tři lidi, které pyrotechnika zranila.