Nevíte, kolik jste vypili? Služba Promile info ukáže hladinu alkoholu v krvi

Praha - Po silvestrovských oslavách, spojených s hojným pitím alkoholu, si lidé mohou snadno zjistit, zda ještě mají v krvi alkohol a za jak dlouho už ho tam mít nebudou. Sdělí jim to služba Promile info, kam mohou poslat dotaz pomocí SMS zprávy, wapu nebo internetu, řekl dnes Josef Šedivý z občanského sdružení SANANIM, které službu provozuje. Jedna služba Promile info stojí devět korun.

„Počet zájemců na přelomu roku roste bezmála čtyřnásobně. V období od 30. prosince 2009 do 2. ledna 2010 služba vyřídila 1886 požadavků, průměrně 472 denně. Přitom letošním běžným denním průměrem je 125 požadavků,“ upřesnil výkonný ředitel SANANIMu Jiří Richter. Využívání služby svědčí podle něj o zodpovědnosti lidí, kteří se napili a chtějí například vědět, zda už mohou řídit auto. Během roku třetina lidí už v době, kdy zasílají požadavek, nemá alkohol v krvi, kolem Silvestra je to polovina. V tomto období také roste průměrný věk volajících ze 30 na téměř 35 let.

Na druhé straně na přelomu roku výrazně roste podíl uživatelů služby s hladinou alkoholu přes jedno promile. „Více uživatelů se tedy ujišťuje, že jsou na nule. Zároveň více lidí zřejmě zkonzumuje větší množství alkoholu než během roku, ale alespoň se více než jindy starají o to, za jak dlouho budou střízliví,“ řekl. Služba funguje přes SMS, wap a internetovou adresu www.promile.info.

Zájemce pošle SMS dotaz například přes JAVA aplikaci s údaji o pohlaví, věku a hmotnosti, o začátku konzumace alkoholických nápojů a jejich druhu a množství. Do minuty obdrží odpověď s informací o aktuální hladině alkoholu v krvi a orientačním čase, kdy hladina klesne na nulu. Součástí odpovědi jsou stručné informace o rizicích spojených se zjištěnou hladinou alkoholu. Jedna služba Promile info stojí devět korun.

Drtivou většinu dotazů posílají muži

Peníze jdou na programy prevence a léčby závislostí SANANIMu i na vývoj samotné služby, která podporuje odpovědné pití alkoholu už pět let. Za tu dobu zodpověděla bezmála 110 000 dotazů. Přes 80 procent uživatelů služby jsou muži. Největší počet objednávek přichází v sobotu. Zatímco muži podle statistiky pijí více alkoholu na konci týdne, tedy v pátek, v sobotu a v neděli, ženy naopak využívají službu nejčastěji na začátku pracovního týdne, to znamená v pondělí a úterý.

Barmanka
Zdroj: ČT24