Po exministru Pilipovi jdou exekutoři

Praha – Někdejší ministr školství a financí Ivan Pilip je kvůli svému podnikání od začátku prosince v hledáčku exekutorů. Úředníci mu už v katastru nemovitostí zablokovali jeho zámecké sídlo v Trnové nedaleko Prahy. Informuje o tom deník Blesk. O exekuci nepravomocně rozhodl soud v Praze 5.

Exekutoři uplatnili zástavní právo i na Pilipovy pozemky na Táborsku. Bývalý viceguvernér Evropské investiční banky nařízenou exekuci potvrdil. „Podali jsme odvolání a jsem si jist, že mu bude vyhověno. Je to obchodní spor, interní záležitost,“ řekl Pilip s tím, že víc dodávat nebude.

Jeden ze zakladatelů Unie svobody v současnosti podniká v oblasti realit, kde podle Blesku dluží peníze některým obchodním partnerům. Pilip vlastní několik domů přímo v centru Prahy, v nichž během posledních tří let vybudoval podle MF Dnes luxusní byty pro celebrity a vysoce postavené manažery. Díky krizi však nesehnal dost zájemců o koupi, čímž se jeho firmy dostaly do potíží.

Sedmačtyřicetiletý Pilip prošel vedle Unie svobody i ODS a Křesťanskodemokratickou stranou, které předsedal. Kromě toho působil dva roky také jako náměstek ministra vnitra Jana Rumla. Zároveň vešel ve známost svým uvězněním na Kubě. Spolu s Janem Bubeníkem byl před devíti lety zadržen za setkání s tamními disidenty.

Vydáno pod