Extrémní mrazy otevírají bezdomovcům dveře do Naděje

Praha – Česko letos sužuje jedna z nejchladnějších zim v posledních letech. Kruté mrazy komplikují život zejména lidem bez přístřeší a jen v Praze si vyžádaly 17 obětí. Právě kvůli dlouhodobě nízkým teplotám otevře denní centrum Naděje své prostory pro pražské bezdomovce i během noci. Můžou tam přespat na židli nebo na zemi. Magistrát přitom počítá s tím, že pro bezdomovce postaví během zimy stanové městečko, kde by mohli mrazivé počasí přečkat. Zatím ale chybí vhodný pozemek.

Křesťanské charitativní středisko Naděje zavádí takovéto mimořádné opatření v době, když je tři noci po sobě minus deset stupňů. Lidé bez přístřeší pak mohou zůstat v denním centru i přes noc. Do místností se vejde přibližně 100 lidí, přespávat mohou, kde se dá. Nejčastěji na židlích či na zemi. Noční režim bude v centru platit zatím do pátku.

Přestože tři noci po sobě tak nízké teploty dosud nebyly, například azylová loď Hermes kotvící na Vltavě u Štefánikova mostu již bezdomovce ubytovává bez nutnosti platit dvacetikorunový poplatek. „Během mimořádných událostí je poplatek v tuto chvíli zrušen,“ uvedl terénní pracovník centra sociálních služeb Tomáš Janoušek.

Mráz stále trápí lidi bez domova (zdroj: ČT24)

Organizace zabývající se pomocí lidem bez domova na počátku zimy odhadovaly, že většina jejich klientů bude muset přečkat tuhé mrazy venku. „Pokud je v Praze 800 lůžek, tak si myslím, že ta kapacita nestačí, protože bezdomovců v Praze se odhaduje kolem čtyř tisíc,“ tvrdí Jana Ivančicová z Arcidiecézní charity. Mrazy z uplynulých dnů ale zatím kapacity sociálních zařízení nevyčerpaly.

Bezdomovec
Zdroj: ČT24