Véčkaři budou v referendu hlasovat o podobě reforem

Praha - Vládní strana Věci veřejné (VV) bude ve čtyřech internetových referendech hlasovat o reformách, jež kabinet hodlá představit na počátku příštího roku. Vedení strany je 22. prosince předložilo asi dvaceti tisícům svých členů a příznivců. Véčkaři, jak se sympatizantům nováčka sněmovny přezdívá, již jednou o osudu vlády rozhodovali - hlasovali, zda mají VV podepsat koaliční smlouvu. Místopředsedkyně VV Karolína Peake navíc deníku Právo potvrdila, že i tentokrát bude strana výsledky hlasování respektovat.

Jako nejkontroverznější se zdá být otázka, jestli mají VV vyjednávat se svými koaličními partnery, aby byly základní principy důchodové reformy a zdravotní reformy schváleny jako ústavní zákon. Pokud se véčkaři vysloví pro variantu schválení reforem ústavním zákonem a jejich vedení to bude prosazovat na úrovni koalice, může to ohrozit nejen reformy, ale i samotnou vládu.

Pro schválení ústavního zákona potřebuje koalice ve sněmovně dva hlasy opozice, které nemá. V Senátu, jehož třípětinovou většinu ústavní zákon vyžaduje, je dokonce v menšině. Koalice navíc ještě měsíc bude žít v nejistotě, protože výsledky referend budou známé až 21. ledna.

VV chtějí reformy diskutovat s opozicí

Peake ujistila, že referenda jsou pro stranu závazná. „Pokud se na ně ptáme, tak na ně chceme slyšet i odpověď a chceme výsledek prosazovat,“ dodala. Podle ní by všechny zásadní reformy měly být otázkou diskuse se sociální demokracií. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by si také přál dohodu s opozicí, podle něj ale není reálná. Zároveň považuje za nesmyslné vázat důchodovou reformu na souhlas ČSSD.

Na co se vedení Věcí veřejných ptá:

Mají VV vyjednávat se svými koaličními partnery, aby byly základní principy důchodové a zdravotní reformy schváleny jako ústavní zákon?

Souhlasíte se sjednocením DPH na 19 procent pod záminkou financování důchodů bez plné kompenzace důchodcům a rodinám s dětmi?

Chcete, aby se do výpočtu důchodu nadále plně započítával průměrný příjem matky/otce v době jejich ekonomické aktivity i za dobu péče o dítě?

Souhlasíte s tím, aby osoby vychovávající děti měly nižší odvody na důchodové pojištění?

Místopředseda ODS Alexandr Vondra považuje referendum VV za ústavní a politický nesmysl. Podle místopředsedy TOP 09 a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka to byl nešťastný krok. „Pokud má koaliční partner jistotu, že referendum ho nezaváže k takové hlouposti, tak je mi úplně jedno, co dělá. Pokud by ho referendum k takovému kroku zavázalo, tak je to v podstatě totéž jako výzva k vypovězení koaliční smlouvy,“ prohlásil první místopředseda TOP 09 Kalousek.