Chtěl dát cizí dům do zástavy, soud ho poslal na pět a půl roku do vězení

Zlín - Pět a půl roku vězení nadělil krajský soud ve Zlíně Jiřímu Figurovi za šestimilionový podvod. Jeho součástí byl i překvapivě troufalý a i nečekaně úspěšný pokus dát do zástavy cizí dům v centru Zlína. Skutečný majitel o tom neměl ani tušení. Devětadvacetiletý a již čtyřikrát soudně trestaný Jiří Figura ze Zlína o televizní popularitu nestál. K soudu poslal jen svou advokátku se vzkazem, že sám nic komentovat nebude. Rozsudek není pravomocný. Obhájkyně prohlásila, že se proti němu Jiří Figura odvolá.

Firmě, pro niž pracoval, měl Figura nejprve zpronevěřit deset milionů korun. Ve snaze zachránit situaci zkusil podvod, kterým tohoto nevinného a nic netušícího muže Tomáše Čecha málem připravil o nervy a o dům v centru Zlína. Vybral si ho náhodou, označil ho za svého dlužníka, vyrobil fiktivní úvěrovou smlouvu na šest milionů korun, zfalšoval smlouvu o zástavním právu na jeho budovu a podal návrh na vklad do katastru. A úředníci jej bez mrknutí oka zapsali.

Tomáš Čech, vlastník nemovitosti:

„Mohla být rychle provedena dražba anebo exekuce. Takže v podstatě na základě relativně triviálního jednoduchého podvodu a dle mého názoru neprofesionálního přístupu katastru nemovitostí, který zapsal zjevný padělek, jsem mohl přijít o nemovitost řádově za desítky milionů korun.“

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Ředitel Katastrálního úřadu pro Zlínský kraj Štěpán Forman se ale brání. „V tomto případě byl podpis zástavce ověřen notářkou a ověřující doložka nevykazovala žádné na první pohled zřejmé vady, na které by mohl zaměstnanec katastrálního pracoviště při své rozhodovací činnosti o povolení vkladu přijít,“ řekl Forman.

Ohrožení svého domu odhalil Tomáš Čech včas. Okamžitě podal trestní oznámení i žalobu. Civilní soud do dvou měsíců zjednal nápravu. Trestní senát krajského soudu ve Zlíně teď podvod Jiřího Figury i v jeho nepřítomnosti ocenil vězením na pět a půl roku. „Ohrozil důvěru veřejnosti ve veřejný seznam, tedy v katastr nemovitostí,“ prohlásil Roman Kafka, krajský státní zástupce.