Z nemocnic budou po odchodu lékařů jen střediska první pomoci

Praha – V případě odchodů lékařů budou z vyprázdněných nemocnic jen střediska první pomoci a pacienty odtud rozvezou dál. Podle zjištění České televize s takovým plánem nově počítá ministerstvo zdravotnictví pro regiony, kde by hrozilo zhroucení zdravotnické sítě. Výpovědi dosud podepsalo přes 3800 doktorů a od pondělí je odboráři začnou hromadně roznášet ředitelům nemocnic. Pokud dostanou výpovědi na stůl nejpozději do konce roku, lékaři odejdou k poslednímu únoru. Personální krize by ale mohla nastat i dřív, mnozí doktoři mají totiž i týdny nevybrané dovolené.

Ministerstvo se rozhodlo vyřešit lékařskou krizi po svém. Nemocnice, kde by zůstalo jen dvacet procent personálu, by nově poskytovaly jen nejnutnější ošetření. "Tam je možno postavit něco jako střediska první pomoci nebo body, kde budou moci pacienta zestabilizovat a připravit k pořádnému solidnímu transportu, uvedl ministr Leoš Heger. Oddělení bez lékařů se uzavřou a sloučí se s jinými. U ambulantních nemocnic bez vlastních sanitek by akutní pacienty vozily autobusy.

Prezident ČLK Milan Kubek:

„Já jsem si nevšiml, že by vypukla válka, pokud Heger chce vést válku s lékaři, tak to je jeho věc. Česká lékařská komora je povinna varovat lékaře před tím, aby se neúčastnili poskytování péče v nějakých polních podmínkách.“

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Malé nemocnice by se podle ministra mohly po odchodu lékařů přeměnit na nemocnice doléčovací nebo by poskytovaly zdravotně sociální péči. Definitivní rozhodnutí ale padne až v první třetině ledna, kdy už bude přesně spočítáno, kolik lékařů a z kterých oddělení konkrétních nemocnic odejde.

Někteří ředitelé nemocnic ale na leden čekat nechtějí. Například v Novém Městě na Moravě podalo výpověď 93 ze 123 doktorů. Ředitelka Věra Palečková se proto rozhodla nabízet místa zpět. Je připravena přijmout bývalé zaměstnance nově i jako soukromníky. „Pokud by ji nevzali zpět a hledali by jiný způsob zaměstnání, třeba dohodu o provedení práce nebo pracovní činnost, tak bych s nimi taky jednala,“ řekla ČT.

Odborářský předák Martin Engel ale s takovým postupem nesouhlasí. Obává se, že by doktory za takových podmínek nikdo nepojistil a smlouvy by navíc nemusely být výhodné. „Teď máme kontrakty ve své většině na doby neurčité, ale smlouva je vypověditelná z hodiny na hodinu.“

Děkujeme, odcházíme
Zdroj: ČT24
Vydáno pod