OBRAZEM: V ledové Vltavě plavalo 182 otužilců

Praha - Do ledové vody Vltavy se letos v Praze ponořilo rekordních 182 plavců z Česka, Slovenska, Polska a Německa. Otužilci se setkali na Memoriálu Alfreda Nikodéma už po 64. Pro zájemce byly připravené tratě v délce 100, 300 a 750 metrů. Na nejdelší trati doplaval jako první dálkový plavec Milan Štencl ze Zábřehu na Moravě. Memoriálu z nábřeží a z mostu Legií přihlížely stovky Pražanů. Příznivci chladné vody se každoročně scházejí na Štěpána na pražském Slovanském ostrově. Teplota vody byla 2,5 stupně Celsia.

Nejstarší otužilec a tradiční účastník memoriálu, sedmadevadesátiletý Ladislav Nicek z Olomouce, se na poslední chvíli omluvil. Ve svém věku už si na cestu do Prahy v mrazivém počasí netroufl. Nejstarší plavkyní tak byla osmdesátiletá Božena Černá, nejmladší třináctiletá Hana Rutová. Na břehu vítal plavce hlavní rozhodčí, několikanásobný pokořitel kanálu La Manche Jan Novák. Plavci vystupovali celí ztuhlí a jen těžko odpovídali na dotazy. Přesto říkali, že by do toho šli znovu. Netrápila je ale ani tak teplota vody, jako silný proud. Šest lidí kvůli tomu trať nedokončilo a z vody je odvezl člun záchranářů. Nikomu se ale nic vážného nestalo.

Na nejdelší trať 750 metrů, kterou pořadatelé pojmenovali po prvním československém přemožiteli kanálu La Manche Františku Venclovském, vyrazilo 34 těch nejlepších plavců. Mezi nimi i přemožitelé kanálu La Manche: sólista Státní opery Richard Haan a člen pražského klubu otužilců, student Petr Mihola. Nejmladší česká přemožitelka kanálu Lenka Štěrbová se pokusila o stometrovou trať.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Poprvé o Vánocích plavala v čele s Nikodémem skupinka mužů ve Vltavě v roce 1923. V témže roce Nikodém založil sekci Zimní záchrana tonoucích při pražském Amatérském plaveckém klubu. Nikodém volil k upoutání zájmu veřejnosti nejrůznější metody. Plaval ve vojenské uniformě s puškou na zádech nebo s nohama v pytli. 

Největší zimu otužilci zažili v roce 1946. Plavat se mělo u Železničního mostu. Byl ale pětadvacetistupňový mráz a pořadatelům nepomohly ani sekyry, kterými prosekávali led. Voda okamžitě zamrzala a plavat se nedalo. Nejvíce otužilců se účastnilo 30. ročníku memoriálu v roce 1976. K Národnímu divadlu si jich tenkrát přišlo do ledové Vltavy zaplavat 214. I loňský 63. ročník byl dobře obsazený. Plavalo 162 otužilců.

Vánoce oslavili společnou ledovou koupelí i v Břeclavi. Do řeky Dyje se odvážilo více než 30 moravských plavců a potápěčů. Voda měla jen mírně nad nulou a vzduch minus tři stupně Celsia. Na akci se přišlo podívat přes 1 500 zvědavců.