Nové písmo si pomalu razí cestu do škol

Hradec Králové - Novým písmem Comenia Script se od září učí psát prvňáčci na vybraných základních školách. Naprostá většina českých škol ale tuto možnost svým žákům ani nenabídla. Například v celém Královéhradeckém kraji se bez zbytečných kliček a obloučků učí psát jen dvě děti. Církevní základní škola Brána v Nové Pace na Jičínsku je jednou z těch, které se na začátku tohoto školního roku zapojily do testování nového písma Comenia Script.

Písmo by mělo být pro prvňáčky jednodušší a více podobné tomu, se kterým se děti od začátku setkávají například v knížkách. „Podle toho, jak teď s dětmi píšeme, se mi zdá, že je to i rychlejší písmo. Snáze se jim i čte ve slabikářích,“ říká učitelka 1. třídy ZŠ Brána v Nové Pace Ema Koťátková.

Podle učitelů je nové písmo vhodné i pro děti s poruchami učení nebo naopak talentované prvňáčky, kteří už před nástupem do školy umějí číst. Jak se ale skutečně osvědčí v praxi, vyhodnotí ministerstvo školství v lednu příštího roku. „Reakce ze strany škol, kde se písmo zkouší, jsou vesměs pozitivní. Pozitivně reagují jak rodiče a učitelé, tak i děti,“ řekl pro ČT mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Krasopis, který se učí většina českých prvňáčků, je starý přes osmdesát let. Děti v západní Evropě ale už píší písmem, které se více podobá tomu novému. To si zatím do našich základních škol hledá cestu jen pomalu. „U učitelů, kteří se s písmem dosud nesetkali, vznikla určitá obava či nedůvěra, proto se zdráhají,“ myslí si ředitelka novopacké školy Dana Kašparová. Nové písmo se v ČR zkouší na 33 základních školách. V Královéhradeckém kraji je ale jediná.

Vydáno pod