Michálek: Mám své zásady a šel bych do toho znovu

Praha – Odvolaný šéf Státního fondu Libor Michálek  - muž, který stál u zrodu aféry vedoucí až k otřesení pozic vládní koalice - je zásadový člověk. Na nekalé praktiky neupozorňoval poprvé a podle svých slov by to udělal znovu. Ve svém jednání pochybení nevidí. „Máme tady vládu rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci. Ale v okamžiku, kdy člověk na korupci upozorní, tak je odvolán z funkce. To mi připadá jako zcela absurdní,“ neskrývá rozčarování. Za sebou má už výpovědi na protikorupční policii. Ta chce v příštích dnech pozvat k výslechu i další aktéry kauzy.

„Člověk má nějaké zásady. V okamžiku, kdy vnímám, že je něco hodně za hranou, tak považuji za důležité na to nějakým způsobem upozornit,“ říká i po neblahé zkušenosti jedna z nejvíce diskutovaných osob současnosti. Média si navíc všimla kritických Michálkových článků z 90. let, kdy vyjádřil pochybnosti o pomalé privatizaci bank. Spočítal také, že ze 140 miliard v investičních privatizačních fondech skončilo 50 miliard neznámo kde.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Kritizoval jsem pomalou privatizaci Investiční a poštovní banky. Určitou pasivitou státu došlo k tomu, že jeho podíl byl výrazně znehodnocen v řádu až stovek milionů korun. Investiční společnost, která patřila této bance, měla ve svých fondech akcie lesních společností, které tuto stranu financovaly. Nikdy nebylo dokázáno, že tam byl nějaký úmysl,“ vzpomíná Michálek, který za svůj čin již tehdy platil, a to občanskosprávním sporem – nakonec vítězným. „Byla to podobná situace. Nejdříve jsem snažil upozornit nadřízené pracovníky na to, že se kolem mě dějí nestandardní věci. V okamžiku, kdy jsem vnímal, že s tím nechce nikdo nic dělat, jsem také zvolil cestu zveřejnění některých informací,“ dodává Michálek.

"Nejde ani tak o mě osobně, ale o návrat bych stál kvůli tomu, aby tady skutečně nezůstala pachuť, že ten, kdo upozorní na korupci, jde automaticky od válu."

V pořadu HydePark ČT24 odvolaný ředitel také naznačil, že by se do čela úřadu po nástupu nového ministra rád vrátil k rozdělané práci. „Měl jsem na starosti transformaci fondu na “zelenou banku„. Je to projekt, který je zatím v rozpracování, a já bych to chtěl dotáhnout do konce,“ říká Michálek. Nadále zůstává zaměstnancem fondu, o svém dalším osudu však prozatím nic neví. „Všichni na fondu zatím mlčí,“ dodal.

V Michálkem pořízených nahrávkách exministrův poradce Knetig otevřeně popisuje korupci jako zavedený systém, hovoří o tom, že na ministerstvu probíhala „loupež za bílého dne“. Drobil nejprve odvolal Knetiga i Michálka, později podal rezignaci sám. Sám Michálek kvůli dohodě s policií nechce další informace zveřejňovat kvůli možnému úniku důkazů. Vyšetřovatelé mají k dispozici tři nahrávky, jejichž obsah může být pro posouzení míry korupce zásadní. Michálek pořídil navíc dalších pět záznamů, jejichž kvalita je však podle něho „mizerná“ a neobsahuje závažné informace.

Michálek, muž který nemá strach

Odhodlal se pořídit a následně předat médiím nahrávky, na nichž poradce ministra Drobila Martin Knetig hovoří o plánech, jak vyvést peníze pro financování Drobilovy další politické kariéry a ODS. Za upozornění na nestandardní poměry uvnitř ministerstva životního prostředí přišel o svou funkci, přesto doufá, že s nově jmenovaným ministrem se bude moci vrátit k rozdělaným projektům na Státním fondu. Od koaličních politiků se mu navíc v posledních dnech dostalo satisfakce, i když místo na Státním fondu dopravní infrastruktury, které mu nabídl ministr Vít Bárta, zdvořile odmítl. Omluvil se mu také premiér Petr Nečas za obvinění, že ho Michálek hodlal tajně nahrávat.

Vydáno pod