Klaus přijal Drobilovu rezignaci

Praha - Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila. Rezignaci přinesl na Hrad premiér Petr Nečas (ODS). Drobil rezignoval kvůli korupční aféře na Státním fondu životního prostředí. Kvůli celé kauze dnes bude vláda čelit hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice. S podporou kabinetu přitom stále váhají koaliční Věci veřejné.

„Předpokládám, že pan prezident se setká s panem ministrem v demisi Drobilem, o dalším obsazení tohoto resortu jsme spolu nejednali,“ uvedl Nečas ke schůzce na Hradě. Řekl, že se prezident o situaci ve vládě zajímal a že premiérovi sdělil i svůj názor na věc. Nečas ale odmítl tlumočit jeho slova. „To by bylo nekorektní, abych interpretoval názory někoho jiného,“ řekl Nečas.

Drobil byl ministrem půl roku a stal se prezidentovým oblíbencem. Klaus o něm řekl, že místo fundamentalismu s ním na úřad přišel rozum. Ministrovu rezignaci přijal přesně týden poté, co Drobil odvolal šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Ten tvrdí, že na něj Drobilův poradce Martin Knetig vyvíjel nátlak, aby vyvedl z SFŽP peníze na Drobilovu politickou kariéru a fungování ODS. Michálek si vše zdokumentoval na skrytých nahrávkách, které poskytl médiím. Drobil se od Knetiga distancoval.

Brífink premiéra Nečase (zdroj: ČT24)

Klíčová postava aféry přitom není k nalezení. Ani policii se nepodařilo Knetiga zkontaktovat, zřejmě se před ní skrývá, možná i v zahraničí. Podle protikorupční policie ale není jisté, jestli bude vůbec Knetig obviněn z trestného činu.¨Detektivové totiž šetření zahájili s podezřením na trestný čin pletichy při veřejné soutěži, za který sice hrozí až osm let vězení, ale až v případě jeho dokonání. Trestnost pouhé přípravy tohoto činu ze zákona vypadla. „Nový trestní zákoník platný od Nového roku je postavený na jiných principech než ten předchozí a u některých hospodářských trestných činů včetně pletichy při veřejné soutěži trestnost zrušil,“ potvrdila šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

Bývalý ministr Drobil řekl, že úřad místo něj povede jeho první náměstkyně Rut Bízková, která už ministerstvo vedla v době působení Fischerova úřednického kabinetu. Drobil na ministerstvu ještě zůstane, než bude moct předat svou agendu  nástupci. „Výběr je na premiérovi,“ uvedl politik, který je dál  místopředsedou ODS a poslancem.

Rut Bízková
Zdroj: ČT24
Vydáno pod