K9 se u Klause dohodla, koalice funguje dál

Praha – Koaliční strany se na jednání K9 u prezidenta Václava Klause shodly na tom, že kabinet by ve stávající verzi měl fungovat i nadále. Klaus před dnešním hlasováním o nedůvěře vládě předeslal, že z této shody jasně vyplývá výsledek sněmovního hlasování. Koaliční K9 podle něj na Hradě nalezla dohodu v několika oblastech, mimo jiné v otázce personálního obsazení funkce policejního prezidenta. Prohlásil také, že on sám je garantem dohody. Premiér Petr Nečas ocenil dnešní jednání, podle něj vneslo do stávající situace uklidnění. Ihned po jednání vystoupil předseda Věcí veřejných Radek John s prohlášením, že kvůli dnešní dohodě nebudou poslanci VV hlasovat proti vládě, ale s důrazem konstatoval, že na odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů trvá. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval představitele koalice, aby zveřejnili podmínky dohody, kterou dnes uzavřeli. Podle serveru iHned.cz by měl Martinů rezignovat už ve středu.

„Jsem velmi rád, že si zástupci všech tří stran jasně uvědomují vážnost politické a hospodářské situace u nás, a proto kladou zásadní důraz na to, aby vláda v tomto složení mohla fungovat dále, mohla splnit sliby, které dala svým voličům v květnových volbách, a mohla nakročit k zásadnímu řešení různých reforem, které před touto zemí stojí,“ uvedl Klaus.

Mezi dalšími body, na nichž se lídři tří stran a jejich doprovod na Hradě shodli, je podle Klause i problematika boje proti korupci či otázka vytvoření Generálního inspektorátu bezpečnostních složek. Prezident novinářům po jednání řekl, že on sám bude garantem dnes dosažené dohody, a pokud ji některá ze tří stran poruší, bude to právě on, kdo tuto skutečnost veřejnosti oznámí.

„Jsem rád, že se nám podařilo nalézt řešení, které odblokovalo dosavadní jednání v rámci koalice. Nedojde k porušení koaliční smlouvy, a to je podstatné,“ prohlásil premiér na tiskové konferenci. Nečas bez bližšího přiblížení konstatoval, že dosažená dohoda je „komplexní“ a týká se zástupců koalice. Na otázku novinářů, zda ustoupila ODS z požadavků, z nichž podle svého vyjádření po jednání grémia nehodlala ustoupit, Nečas neodpověděl přímo. „Považuji za důležité, co jsem již řekl. Oceňuji, že jsme se dokázali dohodnout, oceňuji, že jsme odblokovali jednání, oceňuji, že jsme nevyslali signál o vládní nestabilitě v České republice,“ prohlásil premiér.

John trvá na odvolání Martinů, podpora VV vládě má podle něj limity

„Korupční aféra na Státním fondu životního prostředí postavila Věci veřejné do nebývale těžké role. Jsme si plně vědomi nezbytnosti reforem a jedinečnosti mandátu 118 hlasů této koalice pro jejich naplnění. Na druhé straně nemůžeme po veřejnosti žádat pochopení pro nutné škrty v atmosféře podezření, že veřejné finance jsou rozkrádány či je s nimi nehospodárně nakládáno,“ prohlásil John po jednání K9 na Hradě. Dodal, že i tato kauza prokázala úniky informací z vyšetřovacích spisů, což znemožňuje efektivní boj proti korupci. „Za toto je odpovědný policejní prezident, proto trváme na jeho odchodu,“ zdůraznil. Oldřicha Martinů dnes kvůli páteční schůzce s premiérem vyslýchala policejní inspekce. Martinů ale řekl, že žádné informace z vyšetřovacího spisu nevynesl, protože ho ani nezná.

John prohlásil, že poslanci jeho strany dnes nepodpoří nedůvěru vládě, o které vyvolali hlasování sociální demokraté, podle jeho slov už kvůli ekonomické situaci a stabilitě ČR. Ovšem vzápětí zdůraznil, že svou důvěru odvozují od naplňování konkrétních opatření v protikorupčním boji: „Naše důvěra je tedy limitovaná.“

Sociální demokraté požadují zveřejnění dohody z Hradu

Bohuslav Sobotka:

„(Prezident) sám sebe postavil do role jakéhosi sudího, který napříště bude rozhodovat koaliční spory a bude také arbitrem, pokud jde o dodržení dnešních dohod.“

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval jednotlivé koaliční strany ke zveřejnění podmínek dohody, kterou dnes s prezidentem Václavem Klausem uzavřeli. „Sociální demokracie požaduje, aby jednotlivé vládní strany zveřejnily, co jsou podmínky této dohody z Pražského hradu,“ prohlásil Sobotka na tiskové konferenci. Speciálně od Věcí veřejných chce, aby zveřejnily, za jakých podmínek změnily svůj postoj ke skandálu ohledně údajné korupce na ministerstvu životního prostředí.