Primátor Svoboda lituje Drobilova odchodu, vše kolem čističky je v pořádku

Praha - Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dnes poděkoval odcházejícímu ministrovi životního prostředí Pavlu Drobilovi (ODS) za pomoc v přípravě stavby nové ústřední čistírny odpadních vod. Obává se, že Drobilova ohlášená rezignace způsobí další problémy s projektem, který má být spolufinancován z evropských fondů. Ministr přitom odchází kvůli kauze, která mimo jiné zpochybnila čistotu miliardové zakázky - právě pražské čističky. Svoboda v této souvislosti vyloučil, že by v rámci tohoto projektu někdo manipuloval s finančními prostředky, jak naznačil odvolaný ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek. „Naprosto vylučuji jakoukoli možnost manipulace s evropskými prostředky,“ uvedl Svoboda v tiskovém prohlášení.

Svoboda napsal, že Drobil na schůzce s představiteli SFŽP Prahu upozornil na pokračující nedostatky v přípravě výstavby, které žádali dořešit představitelé Evropské komise a odborný konzultant projektu. Na základě tohoto jednání se uskutečnilo pracovní setkání s představiteli SFŽP a podle primátora byly jasně označeny problémové oblasti, které prý už ale magistrát průběžně řešil. „Naprosto vylučuji jakoukoli možnost manipulace s evropskými prostředky, protože v celém projektu je nutno odstranit řadu výhrad a pak zejména narovnat komunikaci přímo s Evropskou komisí. Tedy postupovat podle jejich požadavků a směrnic. V tomto ohledu musím poděkovat za pomoc pana Drobila, ale zároveň se obávám, že jeho demise nám způsobí další problémy,“ uvedl dnes Svoboda. 

Pochybnosti o zakázce na dostavbu čističky se objevily v souvislosti s kauzou údajné snahy manipulovat zakázky na SFŽP. Aféru odstartoval Michálek, který si tajně pořizoval nahrávky rozhovorů s ministrem Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem, který prý Michálka nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. Záznamy předal Mladé frontě Dnes (MfD), ta je zveřejnila, a tím odstartovala skandál, kvůli kterému bude sněmovna z popudu opozice hlasovat o nedůvěře vládě. Drobil zdůraznil, že o údajné manipulaci zakázek nic nevěděl. 

Michálek již dříve řekl, že s ním Knetig nebyl spokojen, protože „neskákal, jak se pískalo“, a to ani v případě údajné manipulace se zakázkou na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Podle informací, které vyslechl, byla prý zakázka nadhodnocena o tři miliardy, aby si dvě křídla ODS mohla rozdělit po půl miliardě. Dnes uvedl, že kdyby si nahrával i schůzky, které se týkaly právě pražské čističky vod, „tak tato vláda už asi dávno padla“.

Praha - Troja
Zdroj: ČT24