Vánoční stres přitěžuje alkoholičkám

Praha - Konec roku je pro někoho časem klidu, pro jiné ale představuje stres. Rizikovým obdobím je právě konec roku zvláště pro ženy závislé na alkoholu. Podle posledních výzkumů jich je v Česku kolem 180 tisíc. Jen zlomek z nich podle odborníků vyhledává včas pomoc. Závislost se u nich přitom vytváří rychleji než u mužů.

Tekutý zabiják alkohol ovládá v tuzemsku asi tři procenta dospělých žen. Ty se pomocí popíjení často snaží vyřešit nějaký jiný problém, který v životě mají. „Jedná se třeba o problémy v komunikaci ve vztahu s partnerem či problémy v rodině,“ řekla Zuzana Skálová, ředitelka Alma Femina. Na vině je i genetická výbava. Na rozdíl od mužů se ženy tím, že pijí, nechlubí. Po skleničce sahají tajně, nejčastěji doma.

Ladislav Csémy, Psychiatrické centrum Praha:

„Období Vánoc a Silvestra je rizikové pro muže i pro ženy, které mají problémy s alkoholem. Způsobuje to jednak stres, ale rovněž tlak okolí, který je v této době mnohem větší, když pijí všichni.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Ženy, které nejsou závislé, vypijí v průměru tři litry čistého lihu ročně. Naopak ty, které alkoholu propadly, vypijí litrů sedmkrát víc. Čtvrtina z nich navíc kombinuje alkohol s léky. „Stále bohužel platí, že často sice odbornou pomoc hledají, ale pozdě,“ podotkl Csémy.

Nic si nenalhávat, přiznat závislost včas a vyhledat pomoc by ženy měly i proto, že pitím neubližují jen sobě: dopad to má i na děti. „Děti matek závislých na alkoholu trpí často poruchami soustředění,“ řekla Petra Šundová, koordinátorka protidrogové prevence.

K závislosti na alkoholu může ženám pomoci i stres v zaměstnání. Jedna z nejrizikovějších povolání mají v tomto směru podle odborníků lékařky, učitelky nebo novinářky.

Barmanka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod