Kultovní střílečka Counter-Strike - školou podporovaná zábava středoškoláků

Praha - Counter-Strike je podle někoho kultovní počítačová hra, podle jiných virtuální střílení do všeho kolem sebe. Právě tuto hru odborníci zmiňovali v souvislosti se střelbou na středních školách. Evropská unie kvůli tomu dokonce před třemi lety uvažovala o jejím zákazu. U nás v ní ale studenti soutěží dokonce v rámci středoškolského mistrovství a školy je v tom navíc ještě podporují. A ministerstvo školství? To nic netuší.

Zatímco část středoškoláků se učí a připravuje na budoucí profesi, asi padesátka jiných středoškoláků mezi sebou celé dopoledne soutěží ve hře Counter-Strike. Vášnivým hráčem stejné hry byl také německý student Sebastian Bosse. A pak náhle 20. listopadu 2006 potom vešel na střední školu v Emsdettenu a začal střílet - zranil 37 lidí a poté se zabil. A jaký byl důvod? Na internetu zanechal dopis na rozloučenou, který kriminalisté považují za autentický. „Nenávidím lidi,“ napsal v něm 18letý mladík. „To jediné, co jsem si ze školy odnesl, bylo to, že jsem nula,“ tvrdí v něm.

Psycholog: Rozpadající se hlavy, nic pozitivního

Psycholog Václav Mertin nevidí problém jen v samotné hře, ale hlavně v tom, že v ní středoškoláci soutěží místo vyučování: „Je to střílečka, hlavy se tam rozpadají, krev teče, to nemá z hlediska vzdělávání žádný pozitivní cíl.“

Reportáž Jitky Szásové (zdroj: ČT24)

České studenty přitom ve hře samotné i v zapojení se do turnaje školy podporují. A dokonce je kvůli tomu omlouvají z vyučování. „Paní ředitelka nás pustila, dokonce byla i ráda, že to bude reklama pro školu a omluvila nás,“ tvrdí student David Lacina ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové. Problém ve výběru hry pro středoškolské zápolení a v jeho načasování nevidí ani samotní organizátoři soutěže. „Hrají to i mladší děti, než by měly, takže problém s tím, že by je učitelé nepustili, nebyl žádný,“ dodává Jakub Čížek ze společnosti 4Events. 

Ministerstvo školství o turnaji v Counter-Striku nevědělo, navíc má problém s benevolencí škol. „Mě zarazilo to, že na to mistrovství jsou uvolňováni ze škol, rozuměl bych tomu, kdyby šli na matematickou, sportovní olympiádu,“ podivuje se postupu jednotlivých škol ministr školství Josef Dobeš. 

Counter-Strike a všechny další násilné hry se rok po masakru na střední škole v Emsdettenu snažili Němci zakázat v celé Evropské unii. Důvod byl jednoduchý - zvedají agresivitu i v reálném životě. Ministři spravedlnosti zemí unie se ale nakonec na stopce pro tento typ počítačových her neshodli.  

Counter-Strike je počítačová hra z pohledu první osoby, která se stala nejúspěšnější herní modifikací (přes 9 milionů celosvětově prodaných kusů) a podle stránek Metacritic hra na internetu sklidila v průměru hodnocení 88 procent. Základní princip hry spočívá v boji dvou týmů - protiteroristické jednotky a teroristů. Hráči na konci každého kola získávají podle osobního a týmového výkonu peníze (za zabití nepřítele, splnění úkolu), které využívají k nákupu zbraní a vybavení. Střílení do spoluhráčů či rukojmích vede k peněžnímu trestu.

Vydáno pod