Jak mít stálý přehled o dětech? Pomáhají GPS lokátory

Praha - Rodiče stále častěji kupují speciální zařízení, které slouží k vystopování jejich potomků. Přibývá proto firem, které nabízejí, že prostřednictvím GPS najdou jejich dítě kdekoli. Odborníci ale varují, že přístroje nefungují stoprocentně. Lokátory jsou krátké tam, kde končí signál GPS. Pokud by třeba dítě někdo zavlekl do sklepení, není možné ho přesně lokalizovat. Navíc sledování může narušovat soukromí dítěte.

Bojíte se o děti? Chcete vědět, kde právě jsou? Máte možnost je ochránit, slibují firmy, které prodávají GPS lokátory. A mají úspěch: zájem o přístroje v ceně od čtyř do deseti tisíc korun stoupá. „Patřím mezi pracující a dost vytížené maminky, to znamená, že vlastně dítě nemůžu mít a nemám neustále pod kontrolou. Existenci jakéhokoli takového zařízení jsem uvítala,“ říká jedna z maminek, Eva Skallová. „Lidé jsou zvědaví, chtějí zkoušet nové technologie. Denně volají stovky a stovky lidí, kteří se chtějí informovat,“ podotkla Lucie Ivaňová z firmy, která lokátory prodává.

Při nebezpečí může dítě přístroj aktivovat a poslat zprávu

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Každé zařízení funguje odlišně, princip je ale podobný. Pomocí satelitního signálu lze zjistit, kde se dítě nachází, u některých dokonce zpětně, kde se pohybovalo. Navíc, pokud se bude dítě cítit v nebezpečí nebo se třeba ztratí, aktivuje přístroj a ten odešle na několik vybraných telefonních čísel SMS zprávu.

Problém nastává i v místě, kde je slabé pokrytí. Odborníci navíc upozorňují, že ze strany firem může jít o pokus na zoufalých rodičích vydělat. „Lze to připisovat velmi medializovanému případu únosu Aničky, rodiče mají strach, aby to nepotkalo jejich děti. Lokátor je dostupná možnost, jak je chránit, samozřejmě ta účinnost je velice sporná,“ podotkl redaktor technet.cz Václav Nývlt.

Rozšíření GPS lokátorů už teď vyvolalo třeba na internetu debatu o tom, jestli příliš nezasahují do dětských práv. Rodiče by totiž mohli bez pádného důvodu svoje děti libovolně špehovat.

Vydáno pod