Heger žádá lékaře, ať s výpovědí počkají

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyzval lékaře, byť už podali výpověď, aby své rozhodnutí zvážili. Chce, aby mu dali čas na kroky, kterými přesměruje peníze do platů. Ministr to oznámil po dnešním prvním jednání společné pracovní skupiny, v níž jsou zástupci krajů a všech typů nemocnic. Heger dále řekl, že očekávané změny v odměňování přinese reforma, kterou představil už dříve. Česká lékařská komora s ní souhlasí. Na ministerstvu je tým, který potřebuje čas, aby reformu začal naplňovat, řekl Heger.

Lékařské odbory hrozí výpovědí tisíců nemocničních lékařů, pokud se jim podstatně nezvednou platy. Výsledek dvouměsíční kampaně, během níž lékaři podepisovali výpovědi, oznámí odboráři v pondělí.

„Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že veškeré zdroje, které v systému objevíme, se přesunou do oblasti mezd,“ řekl Heger. Schůzka se zástupci nemocnic zmapovala současné údaje o nespokojenosti lékařů. Její účastníci se dohodli, že se znovu sejdou na začátku ledna, kdy už budou konkrétní data o počtu výpovědí. Ministr se v nejbližších dnech sejde s vedením Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) a chce o možných úsporách jednat také s ostatními lékaři, se zdravotními pojišťovnami i jednotlivými poskytovateli. Podle Hegerova odhadu by na splnění požadavku lékařů, jímž je až trojnásobek průměrného platu v zemi, bylo třeba 5,5 až šest miliard korun.

„Mrzí mě, že to je po šesti měsících taková první schůzka, kdy se naše hnutí bere vážně, a velice mě mrzí ten půlrok, který byl z mého pohledu promarněn, a teď jsme se dostali do časové tísně. Očekávám konkrétní návrh a ten musí přijít v horizontu pár týdnů, není možné pořád mluvit v delších horizontech. Nesmíme to vázat na reformu, ta by měla probíhat klidně a dlouhodobě,“ reagoval na Hegerův krok předseda LOK-SČL Martin Engel ve Studiu ČT24.

Děkujeme, odcházíme

Nábor nemocničních lékařů pro hromadnou výpověď v akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme dnes končí. Odboráři navštívili tento týden pět pražských fakultních nemocnic. Završili dvouměsíční kampaň, v níž navštívili všechny kraje. Platové požadavky lékařů podpořily lékařské kapacity jako profesor Pavel Pafko či neurolog profesor Pavel Kalvach.

Ministr chce získat peníze z vnitřních zdrojů. Se zdravotními pojišťovnami se dohodl, že nebudou dále rozšiřovat současnou síť zdravotnických zařízení a zamezí i „expanzi“ lékařských výkonů.

Kdyby odešla většina chirurgů a anesteziologů, byl by stav nouze

Šéfka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová je přesvědčena o tom, že dohoda ministra se zdravotními pojišťovnami pomůže tomu, aby lékaři neodcházeli. Z 16.000 nemocničních lékařů pohrozila výpovědí čtvrtina. Kolik jich skutečně výpověď zaměstnavateli doručí, bude jasné až na samém konci roku.

Kdyby z nemocnic odešla většina chirurgů nebo anesteziologů a nemocnice by nemohly operovat, vláda by musela přistoupit ke zvláštnímu režimu vyjednávání s lékaři a zvýšit jim masově platy z rezerv na krizové situace. Předseda Asociace krajských nemocnic a zástupce Asociace krajů Jiří Běhounek dodal, že podle dnešní dohody v takové situaci nemocnice především ošetří akutní pacienty, nemoci život ohrožující a traumata. Podle Běhounka, který je také hejtmanem kraje Vysočina, čekají kraje s krizovými scénáři, až budou vědět, kolik lékařů, v jakých odbornostech a z jakých oddělení opravdu odejde. V jeho kraji předalo právní kanceláři výpověď 80 procent lékařů.

Na situaci by musela reagovat také bezpečnostní rada státu jako na stav nouze, včetně hledání viníka. Heger trvá na tom, že není možné dát více peněz do zdravotnictví, když všechny resorty šetří.

Podle Hegera jsou za výši platů v nemocnicích zřizovaných krajskými úřady zodpovědné kraje. Připomněl, že když kraje chtěly vracet občanům regulační poplatky za léčení v krajských zařízeních, peníze ve svých rozpočtech našly. Místo platů zdravotníků ale podle něho řešily investice.

Průměrný plat lékaře je zhruba 50.000 korun za práci včetně přesčasů a služeb, chtějí 70.000 korun za základní pracovní dobu. Průměrná mzda v ČR je 23.655 korun.