ROP Jihozápad: Nejasnosti v dotacích přinesly obžalobu

Plzeň - Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo ke Krajskému soudu v Plzni obžalobu na bývalou manažerku financování projektů obecně prospěšné společnosti Regionální technické muzeum v Plzni. Návrh na podání obžaloby podala českobudějovická expozitura protikorupční policie. Podle jejího mluvčího Romana Skřepka je žena obviněna ze zločinů padělání a pozměnění veřejné listiny, dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropských společenství spáchané ve stádiu pokusu. V případě odsouzení jí hrozí až deset let vězení.

Obžalovaná se podle spisu snažila ve druhé polovině roku 2009 zvýšit pravděpodobnost získání dotace z evropských fondů tím, že uměle zvyšovala bodové hodnocení projektů. Padělala rozhodnutí ministerstva kultury o prohlášení exponátů za kulturní památky. Poté ho podle policie přiložila k žádosti o dotaci z Regionálního operačního programu Jihozápad na projekt Regionálního technického muzea.

Kriminalisty na podezřelé jednání upozornilo také trestní oznámení ministerstva kultury. Dotace měla činit celkem 120,7 milionu Kč, z toho 102,6 milionu korun příspěvek z Evropské unie. Ředitel Regionálního technického muzea Techmania Vlastimil Volák tvrdí, že muzeum žádalo o dotaci na rekonstrukci budovy, která je kulturní památkou, už dříve. Zároveň muzeum chtělo obnovit některé další exponáty za půl milionu korun.

Při jednání na ministerstvu kultury se ale přišlo na rozpory mezi tvrzením pracovnice muzea a bývalé zaměstnankyně ministerstva. Zatímco obžalovaná žena uvedla, že z ministerstva dostala rozhodnutí o prohlášení exponátů kulturními památkami, úřednice ministerstva to popřela. „Ihned po zjištění uvedeného nesouladu jsme s dotyčnou zaměstnankyní rozvázali pracovní poměr a předmětnou žádost o dotaci jsme stáhli z procesu hodnocení,“ uvedl Volák.

V minulosti policie vznesla již dvě obvinění

Kvůli nezákonnému rozdělování dotací z programu ROP policie už v polovině března obvinila dva vedoucí pracovníky Úřadu regionální rady Jihozápad. Oba údajně ovlivňovali výběr projektů, které měly získat část z miliardových dotací Evropské unie. Sporná pátá a šestá výzva programu ROP se musela kvůli policejnímu vyšetřování přebodovat, a její schválení se tak zpozdilo o rok. Policie dosud prověřuje ještě asi dvacet projektů schválené druhé a třetí výzvy.

Regionální operační program regionu soudržnosti Jihozápad, který je určen pro Jihočeský a Plzeňský kraj, schválila Evropská komise v prosinci 2007. Pro období 2007 až 2013 je vyčleněno téměř 17 miliard korun na rozvoj dopravy, sociálních věcí, zdravotnictví, školství a cestovního ruchu a také rozvoj měst a obcí Jihočeského a Plzeňského kraje.

ROP Jihozápad
Zdroj: ČT24
Vydáno pod