Chodí pešek okolo Martinů, bouchnout ho může v úterý

Praha - Společné setkání policejního prezidenta Oldřicha Martinů s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem vnitra Radkem Johnem (Věci veřejné) rozhodne o dalším osudu policejního šéfa. Tato trojstranná schůzka se měla odehrát dnes, byla však kvůli časové zaneprázdněnosti premiéra zrušena. S Martinů se v podvečer krátce sešel jen ministr John, který posléze novináře seznámil s novým domluveným termínem.

„Informoval jsem policejního prezidenta o časových sledech, bylo potřeba si to říct. Bylo to dnes opravdu nestihnutelné,“ konstatoval John. Sám Martinů nepokládá dnešní setkání s Johnem za zásadní, žádal prý především o schůzku s předsedou vlády. „Své rozhodnutí o mé budoucnosti odkládám na příští týden, až na schůzku s panem premiérem,“ pronesl pro novináře. Nemá prý zatím „úplně jasno“ a svou budoucnost v případě odchodu z čela policie prý vůbec neřešil.

Premiér Nečas, který musel odletět na evropský summit do Bruselu, dnes kvůli posunu v projednávání státního rozpočtu na příští rok ve sněmovně zrušil i své setkání s britským ministrem zahraničí Williamem Haguem. Lídři tří koaličních stran téma policejního prezidenta probírali už před polednem, když se sešli kvůli dalšímu setrvání ministra životního prostředí Pavla Drobila ve vládě. Problematice personálního obsazení funkce policejního prezidenta prý byla věnována velká část schůzky. John na plénu sněmovny přečetl usnesení poslaneckého klubu své strany, podle kterého i Drobilova kauza dokazuje, že nedůvěra ve standardní postupy policie a její nezávislost pokračuje. Opoziční poslanci po vystoupení ministra Johna reagovali pochybnostmi, zda vůbec může nynější vláda vybrat do funkce policejního prezidenta nezávislou osobu.

Ministr vnitra Radek John při jednání sněmovny za smíchu poslanců:

„Trváme na rezignaci policejního prezidenta a chceme řádné výběrové řízení, abychom vybrali silné, nezávislé jméno, které bude garancí skutečného boje proti korupci.“

Odvolání policejního prezidenta není jen tak

Odchod Martinů začal John požadovat už před časem a rozpoutal tím několik kol schůzek na nejrůznějších úrovních. Podle ministra se například stupňují problémy v policii, celostátní útvary plně nefungují a elitní policisté nedůvěřují vedení policejního prezidia. Za problém označil i závažné úniky informací.

Policejní prezident je v zásadě neodvolatelný. Zákon o služebním poměru totiž podle ministerstva vnitra neumožňuje, aby ministr odvolal šéfa policie „jednostranným rozhodnutím“. Norma zároveň jeho mandát časově nijak neomezuje. Martinů při svém nástupu v roce 2007 avizoval, že chce policii vést pět let. Podle ministerstva by v současnosti bylo možné Martinů odvolat pouze za situace, kdy by byl zařazen do takzvané činné zálohy. Jde o případ, kdy by byl vyslán „k výkonu služby“ mimo policii, například do zahraničí nebo k jiné organizační složce státu.

Další jednání K9
Zdroj: ČT24