Na Oxford nebo Harvard bez peněz? Stačí talent

Praha – Nejnadanějším z českých studentů se přibližují špičkové světové univerzity, jakými jsou třeba britský Oxford nebo americký Harvard. Nadace Zdeňka Bakaly totiž v těchto dnech vybírá adepty pro chystané stipendijní programy. Školné na prestižních univerzitách si málokdo může zaplatit z vlastních zdrojů.

„My jsme ochotni je podporovat po celou dobu studia. Není to tak, že bychom jim za rok řekli ´pardon, teď si to sháněj někde jinde´, to ne,“ řekla pro ČT předsedkyně správní rady Nadace Zdeňka Bakaly Michaela Maláčová. Nadace Zdeňka Bakaly už v létě vybrala 15 nadaných mladých lidí, kterým zaplatila studium na anglických a amerických univerzitách. Teď komise vybírá další.

Třeba Šimonovi Michalovi je nyní 17 let, od svých čtyř hraje na housle. Se svým životním koníčkem se Šimon chce dostat na jednu z vůbec nejprestižnejších uměleckých škol - Juilliard School of Music v New Yorku. „Roční studium stojí 50 tisíc dolarů, teda asi 1 milion korun. Při platu našich rodičů, kteří jsou oba učitelé, na to opravdu nemáme,“ říká Šimon.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Šanci studovat na amerických univerzitách dávají už téměř 20 let rovněž stipendijní programy Fulbrightovy komise. Za tu dobu pomohly financovat studium už asi 250 českým studentům. „Každoročně se nám hlásí nejméně trojnásobek studentů, než kolik stipendií můžeme financovat,“ bilancuje zájem ředitelka komise Hana Ripková.

  • Šimon Michal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2176/217528.jpg
  • Fulbrightova komise autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2176/217530.jpg
Vydáno pod