Exsenátor Novák: za čtyřicetimilionový úplatek dostal podmínku a pokutu

Chomutov – Soud v Chomutově dnes uložil dva roky podmíněného trestu a pokutu pět milionů korun tamějšímu bývalému starostovi a senátorovi Alexandru Novákovi (ODS) za přijetí úplatku. Uprchlý Peter Schmell, který mu úplatek přes 40 milionů korun dal, dostal za uplácení stejný trest a milionovou pokutu. Rozsudek není pravomocný, Novák a Schmellova advokátka se proti němu na místě odvolali, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Podle soudu Schmell peníze Novákovi poskytl za prodej plynárenských a energetických akcií německé společnosti VNG patřících městu. Obhajobu Nováka, že se jednalo o půjčku jeho manželce od kyperské firmy Intercontractor na její podnikání v Rakousku, neuznal soud za důvěryhodnou. Soudce dnes řekl, že tok peněz, které nakonec doputovaly na účet Nováka a jeho manželky Evy, je jednoznačný. Kyperskou společnost v odůvodnění rozsudku označil za firmu, která měla sloužit k podobným transakcím a praní špinavých peněz. Nováková je spolu s dalšími osobami, které jsou do případu zapojeny, stíhaná v Rakousku kvůli praní špinavých peněz.

Soudce uvedl, že trest uložil s pětiletou podmínkou proto, že Novák dosud nebyl stíhaný a od celého případu již uplynulo 11 let. V tomto případě tak podle něho nejsou splněné podmínky pro udělení nepodmíněného trestu, který požadoval státní zástupce. Peněžitý trest je podle něho na horní hranici toho, co umožňoval zákon. Uložil ho tak vysoký prý i proto, že Novák část peněz podle důkazů z banky osobně v hotovosti vybral. Navíc Novákovi po dobu pěti let zakázal vykonávat jakékoli funkce ve státní nebo veřejné správě.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Předseda senátu Okresního soudu v Chomutově Ivan Novák: „Ten tok finančních prostředků podle názoru soudu je zcela transparentní a jednoznačný.“

Jan Růžek, advokát Alexandra Nováka: „Nepřijde vám divné, že zaměstnanci či zástupci VNG nechtějí vypovídat, že Peter Schmell zmizel? Vám nepřijde divné, že ti rakouští partneři odmítají vypovídat? To asi o něčem svědčí, ty peníze se asi netýkaly pana Nováka, ale jiných osob, nemyslíte?“

Novák se nechtěl k rozsudku příliš vyjadřovat. Novinářům řekl, že je třeba prokázat, odkud peníze, které na rakouský účet přišly, přesně pocházely. Uvedl, že dokumenty, které během soudu předložil, nikoho nezajímaly.

Soud měl dnes k dispozici z Kypru smlouvu, podle které se opravdu jednalo o půjčku Evě Novákové. Soudce ji dokonce nechal posoudit znalcem, zda to není nově vytvořený dokument. Znalec to ale nebyl schopen posoudit. Novákův advokát Jan Růžek dnes předložil i návrh na zastavení stíhání z důvodu promlčení činu, soud to ale odmítl. Růžek v závěrečné řeči také zpochybnil celé řízení. Podle něho bylo porušeno právo na spravedlivý proces, protože obhajoba například neměla možnost se účastnit výslechů svědků v zahraničí a soud odmítl provést řadu důkazů.

Vydáno pod