Skauti přivezli betlémské světlo

Brno - Ve dvou olejových svítilnách dnes brněnští skauti přivezli do Česka takzvané betlémské světlo. Přijeli vlakem z Vídně a na železniční nádraží v Brně je přišla přivítat asi desítka lidí. Betlémské světlo je plamen slavnostně zažehnutý v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Světlo se v Česku za posledních 20 let stalo jedním ze symbolů Vánoc.

Skauti si musejí dávat pozor, aby jim plamínek neuhasnul. „Je třeba stále kontrolovat olej. Ale vždy máme dvě lampy, abychom měli náhradní světlo, kdyby jedna lampa náhodou zhasla,“ řekl novinářům po příjezdu skaut Vojtěch Sychra, jenž se výpravy pro betlémské světlo účastní potřetí. „Betlémské světlo tradičně přebírají brněnští skauti od rakouských, kteří zabezpečují jeho přepravu letecky přímo z Betléma,“ uvedla Martina Jandlová z brněnského biskupství.

Zítra si betlémské světlo může každý vzít domů

V neděli ráno skauti v takzvaném obětním průvodu předají světlo do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Po slavnostní mši v katedrále svatých Petra a Pavla si světlo mohou ve svých lampionech či lampách odnést i zájemci z veřejnosti.

Další šíření světla začne příští víkend. „Od 18. prosince budou plamínek pokoje a míru rozvážet vlaky Českých drah po celé republice. Tento novodobý symbol Vánoc poprvé doputoval do ČR v prosinci 1989, vlaky ho ale poprvé rozvážely až o rok později,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Pošta. „V Brně pak bude betlémské světlo k dispozici také 23. prosince celý den na Nové radnici v rámci akce Vánoce na radnici,“ uvedla za organizátory rozvozu Stanislava Váchová. O šíření světla se postarají i jednotlivé katolické farnosti.

Tradice šíření betlémského světla vznikla v Rakousku. Původně se jednalo o charitativní počin na podporu nevidomých a slabozrakých. Brněnští skauti tradici do Česka přinesli po pádu komunistického režimu, když obnovili kontakty s rakouskými kolegy. „Akce na mne zapůsobila svým duchovním nábojem, romantikou a dramatičností,“ vzpomíná po více než 20 letech Brňan Jan Svoboda, jenž za zásluhy o betlémské světlo dostal před časem medaili od brněnského biskupa.