Česká pošta se vzpamatovává z útoku hackerů

Praha - Česká pošta, která denně odbaví tisíce zakázek, několik hodin zápolila s útokem neznámých hackerů. Během čtvrtka napadli její on-line systém hromadných objednávek, a nebylo tak možné doručovat zboží. Napadené stránky byly zahlcené miliony falešných objednávek a velmi záhy zkolabovaly. Vnitřní systém byl pro veřejnost zprovozněn až v půl osmé ráno. Hackeři tak připravili společnost o stovky tisíc korun.

Servery musely během útoku vyřizovat až třináct tisíc požadavků za vteřinu, proto nápor nevydržely. Problém tak musely řešit desítky expertů ze tří firem. „Pomocí sítě počítačů je takový server zahlcen požadavky natolik, že není schopen reagovat ani na ty, které tam přijdou legálně,“ komentoval ředitel antivirového výzkumu Avast Pavel Baudyš. 

K napadení pošty navíc mohly posloužit i počítače z Česka. Stačí, aby je napadl vir, který je promění v dálkově ovládané roboty. Stanou se tak součástí pirátské sítě, aniž by o tom majitelé věděli. Aplikace podle odpoledního vyjádření mluvčího již funguje bezchybně. „Firmy na web aplikace podání on-line chodí celý den ve standardním režimu. Tady jsme naštěstí zatím nezaznamenali úbytek zákazníků, kteří mohli přejít ke konkurenčnímu poštovnímu operátorovi,“ dodal mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Server Lidovky.cz napsal, že pracovníci pošty zkoumají i možnost, že by mohlo jít o útok zorganizovaný některou konkurenční přepravní firmou. Česká pošta totiž v uplynulých měsících navýšila svůj podíl na trhu balíkové přepravy, jejích služeb například v daleko hojnější míře než dřív využívají internetové obchody.

Zahlcení stránek České pošty je největším útokem hackerů na českou instituci. Podobné útoky nejsou ve světě výjimkou. Tento týden se obětí odvetných útoků za WikiLeaks staly například stránky MasterCard nebo platebního systému PayPal. „Když víme, že v minulosti prošli hackeři do systému Pentagonu nebo Bílého domu, tak je jasné, že hackeři projdou kamkoliv,“ dodává specialista na IT Jan Lodl.

Česká pošta
Zdroj: ČT24