Senát přijal návrh, kterým se ruší státní maturity

Praha – Studenti, kteří se příští rok chystají maturovat, opět žijí v nejistotě. Senátoři totiž přijali návrh senátora Marcela Chládka (ČSSD), který ruší státní maturity. Chládek projekt kritizuje dlouhodobě, podle něj jsou maturity předražené, netransparentní a nepřipravené. Návrhem se teď bude zabývat vláda a sněmovna, pokud by prošel i tam, tak by příští rok studenti státní maturity neskládali. Jak ovšem návrh dopadne ve vládě i ve sněmovně, není jasné. Stejně tak není jisté, zda by stihl vstoupit v platnost ještě před maturitním obdobím.

„Poté, co proběhla generálka státních maturit, nehodlám na tom návrhu nic měnit. Generální zkouška potvrdila mé pochybnosti a odhalila projekt jako nesmyslný,“ vysvětloval v Senátu Chládek. Systém podle něj zatěžuje školy i učitele zbytečnou administrativou. Navíc prý není jisté ani to, že budou maturity objektivním srovnáním. „Učitelé mají hodnotit testy podle vlastní únosné míry. Ta ale může být na gymnáziu dvě chyby a na učilišti deset chyb,“ podotkl Chládek.

Státní maturity kritizoval i senátor Jiří Pospíšil (ODS). Podle něho nemůže stejný test srovnávat člověka, který bude historikem, s člověkem, který bude řešit aerodynamiku. „Pojďme toto mimořádně drahé šílenství zrušit,“ vyzval senátory. Senátorka Soňa Paukrtová (nez.) se pak snažila projednávání návrhu odročit do konce školního roku. O jejím návrhu ale senátoři vůbec nehlasovali.

Celkem už státní maturity stály od roku 2000 342 milionů korun, do příštího roku se tato částka navýší o dalších 285 milionů. Každoroční provoz pak bude stát zhruba čtvrt miliardy korun.

Státní maturity ale měly v horní komoře i svého zastánce, senátor Petr Bratský (ODS) přečetl analýzu, která upozorňovala na veškeré komplikace, které by jejich zrušení přineslo. Parlament by prý musel schválit jiná pravidla, podle kterých se bude státní maturita v červnu řídit. Navíc by Česko možná muselo vrátit unijní dotace, které na státní maturity získalo. Do roku 2013 může čerpat až 405 milionů korun.

Ministerstvo školství provedlo na podzim generální zkoušku na státní maturity. Ministr školství Josef Dobeš (VV) po jejím skončení uvedl, že generálka měla hladký průběh. Do termínu ostrých maturit se ale musí odstranit některé administrativní složitosti. Studenti mají na jaře maturovat v režimu státních maturit povinně z českého jazyka a volitelně z cizího jazyka či matematiky. Další předměty se mají podle současného plánu přičlenit následující rok.