Časopis z ghetta Terezín pokračuje na internetu

Praha – Studenti soukromého pražského gymnázia Přírodní škola vytvořili webové stránky časopisu Vedem. Stejnojmenný časopis vydávali za nacistické okupace chlapci v terezínském ghettu. Ze stovky těch, kteří se na vydávání časopisu podíleli, většina zahynula v koncentračním táboře v Osvětimi. Válku jich přežilo patnáct, šest z nich ještě žije. Web Přírodní školy chce interaktivní formou přiblížit tematiku holocaustu především mladým lidem.

Časopis Vedem začal vycházet v prosinci 1942 z iniciativy tehdy čtrnáctiletého Petra Ginze. Vedem psali, redigovali a ilustrovali chlapci mezi dvanácti a patnácti lety, žijící v bloku L417 neboli 1. chlapeckém domově (dnes je zde muzeum ghetta). Zmiňovali se něm jako Republice Škid, nazvané podle knihy o Škole imjeni Dostojevskogo - Škid - při chlapeckém sirotčinci v Petrohradě počátkem dvacátých let. Vedem vycházel dva roky každý týden, zpravidla ručně psaný.

"Nejde jen o…

… vzpomínání na holocaust a na hrůzy války, ale i o to, že se od terezínských chlapců můžeme v lecčem inspirovat. Způsob samosprávy a toho, jak si ti kluci pomáhali, je blízký tomu, k čemu se děti snažíme také vést." /František Tichý, učitel na Přírodní škole/ 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Více než 65 let poté se ve vydávání časopisu rozhodli pokračovat gymnazisté stejně staří jako původní autoři příspěvků. Internetové stránky představují v digitalizované podobě velkou část textů, které psali chlapci v terezínském ghettu.

„Zajímavá je rubrika Toulky Terezínem, ve které vycházely reportáže o jednotlivých objektech ghetta,“ upozornil student Přírodní školy Matouš Bičák. Toulky Terezínem doplňuje interaktivní mapa a porovnání dobových a současných fotografií.

Zhodnotit výsledky studentského projektu přijel z kanadského Toronta Jiří Brady, pamětník terezínského ghetta, který do časopisu Vedem taky přispíval. „Webové stránky mají úžasně zorganizované,“ pochválil projekt gymnazistů.

Web časopisu Vedem obsahuje i rubriku Hádanky, kvízy a hry, kde najdou inspiraci učitelé, kteří by chtěli o holocaustu vyučovat zajímavější formou. Stránky jsou dostupné v české i anglické verzi.