Plachý rezignoval na funkci radního v Praze

Praha - Sociální demokrat Lukáš Plachý dnes rezignoval na funkci pražského radního pro životní prostředí kvůli nařčení, že nabízel spolustraníkovi úplatek. Oznámil to na tiskové konferenci, vinu stále rozhodně odmítá. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) jeho rozhodnutí přivítal. Dodal, že po očištění se bude moci Plachý do funkce vrátit. Místo radního nebude v tuto chvíli obsazeno, dodal náměstek primátora Karel Březina (ČSSD).

Plachý řekl, že rezignoval proto, aby ukázal, jak má vypadat politická kultura na magistrátu. Dodal, že se ničeho nedopustil, dokladem toho prý je, že ze strany byl vyloučen Ivan Jirkovský. Ten Plachého nařkl, že po něm za úplatek 100 000 korun požadoval vnitrostranickou podporu při sestavování kandidátky do pražských voleb. Dokazovat to mají nahrávky. „Spíše se jedná o pomstu jednotlivců,“ komentoval kauzu Plachý. Primátor Svoboda vidí jeho krok jako návrat politické kultury do Česka a poděkoval mu.

Plachý podal na Jirkovského trestní oznámení. „Do jednoho měsíce budeme vědět, jak se kauza bude vyvíjet dál,“ řekl Svoboda k případnému nahrazení Plachého v radě. Plachý zůstane řadovým zastupitelem a členem výborů zastupitelstva. „Pan Plachý má důvěru a podporu sociální demokracie, na tom se nic nemění,“ zdůraznil Březina. Právě Březina převezme po Plachém kompetence týkající se životního prostředí.

Prohlášení Lukáše Plachého:

„Já jsem byl řadou stranických orgánů očišten, a výsledek mé očisty bylo mimo jiné vyloučení pana Jirkovského ze sociální demokracie. Přesto se včera spoustila mediální kauza, domnívám se, že se jedná o pomstu jednotlivce nebo jednotlivců. Abych ukázal, jakým způsobem by mohla probíhat politická kultura v nové koalici na pražském magistrátu, abych prokázal, jakým způsobem si myslím že by se mělo postupovat a proto, abych předešel jakémukoliv nařčení sociální demokracie a této koalice, tak jsem se rozhodl pro tento okamžik rezignovat na pozici radního.“

Prohlášení primátora Bohuslava Svobody:

„V okamžiku, kdy tato kauza vznikla, tak jsem požádal našeho koaličního partnera o jednání, s panem Plachým jsem hovořil a velmi vítám, že politická kultura se do České republiky začíná vracet, velmi vítám, že v okamžiku, kdy je nějaká kauza na stole, aniž bychom čekali na to, jakým zůsobem bude přešetřena a uzavřena, tak že politik z toho pro sebe vyvozuje určitou zodpovědnost právě proto, aby se jeho problém s jeho stranou a v našem případě i s koaliční smlouvou nespojoval. Za takový postup panu radnímu i sociální demokracii velmi děkuji. V případě, kdy se potrdí skutečnosti, které nám pan Plachý sdělil, nic nebude bránit tomu, aby se do politiky vrátil.“

Politické grémium ČSSD, které se dnes dopoledne sešlo, se spokojilo s tím, že bylo podáno trestní oznámení. Zároveň vyzvalo krajskou kontrolní komisi ČSSD v Praze a ústřední kontrolní komisi, aby urychlily šetření v kauze radního Plachého a stranickému vedení předložily závěry.

Na případ upozornily včera Lidové noviny. List má prý k dispozici nahrávky, ze kterých vyplývá, že Plachý slíbil někdejšímu šéfovi místní organizace ČSSD ve Vysočanech Jirkovskému 100 tisíc korun, pokud sežene dost hlasů pro jeho hladké zvolení na stranickou kandidátku na magistrát. Plachý připustil, že na jedné schůzce Jirkovskému uvedenou sumu za pomoc při hlasování skutečně slíbil, tvrdí ale, že to bylo jen naoko a později řekl, že nic nezaplatí. Údajně o všem věděl i šéf pražské ČSSD Petr Hulinský, který to ale odmítá.

Rada bude do vyřešení kauzy pracovat jako devítičlenná. Ze zákona má být radních jedenáct, obsazeno ale bylo pouze deset křesel. Jedenácté koalice nabídla TOP 09, která v podzimních volbách zvítězila. Její představitelé to ale odmítli.