Policie odložila další případ šéfa NKÚ Dohnala

Praha - Policie odložila další případ prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. Prověřovala ho kvůli tomu, že opakovaně odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření úřadu. Podle detektivů se tím sice dopustil trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, kontrolní výbor mu za to ovšem již dříve uložil pokutu 50 tisíc korun, a tak jej policie nemohla obvinit. Nemůže totiž být znovu postižen za totéž jednání. V případě obvinění a odsouzení Dohnalovi v tomto případě hrozil trest šest měsíců až tři roky vězení nebo zákaz činnosti.

Dohnal vede již od loňského jara s poslanci ze sněmovního kontrolního výboru spor o údajné plýtvání penězi úřadu. Jedním případem se již zabývá soud. Státní zástupce mu klade za vinu, že od nástupu do funkce využíval nepřiměřeně luxusní byty, a tím způsobil státu škodu minimálně 1,1 milionu korun. Dohnal obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku odmítá a tvrdí, že za jeho obviněním stojí snaha vytvořit na něj psychický nátlak, aby odstoupil z funkce.

V případu, který minulý týden policie pravomocně odložila, jde o to, že Dohnal odmítal kontrolnímu orgánu sněmovny poskytnout materiály a podklady, které by umožnily provést audit hospodaření NKÚ. „Tímto svým postupem vědomě zabránil provedení kontroly, neboť důvodně předpokládal, že při kontrole by mohly být zjištěny nedostatky vedoucí k jeho postihu jako osoby odpovědné za hospodaření NKÚ,“ řekla dnes Zenklová.

Dohnal se ocitl i v hledáčku kárné komory NKÚ, která jej naposledy v listopadu nepravomocně uznala vinným z toho, že ohrozil důvěru v nezávislost a nestrannost úřadu, a uložila mu za to napomenutí. Dohnal totiž v minulosti v rozhovoru pro týdeník Respekt uvedl, že někteří členové kolegia ovlivnění politickými stranami prosadili to, že se neuskuteční některé plánované kontroly.