Reportéři ČT: Exekutor přes zákaz činnosti směle úřaduje dál

Praha - O exekutorských případech média informují velice často. Jak to ale vypadá, když exekutor neplní rozhodnutí soudu, už tak často k vidění není. Exekutor Roman Vytejček už se předmětem Reportérů ČT stal jednou, a to před čtyřmi lety. Za předchozí vroubek ho však nikdo nepotrestal, takže se ve své neohroženosti mohl dopouštět dalších prohřešků. Nakonec však narazil, když se pokoušel vydírat klienta, který si jeho jednání nahrál skrytým mikrofonem. Případ se dostal před soud a ten mu zakázal vykonávat jeho úřad. Roman Vytejček si ale ani ze soudního rozhodnutí těžkou hlavu nedělal a úřadoval dál.

V roce 2006 se Reportéři ČT zabývali příběhem, kdy exekutor Vytejček vyčíslil náklady na exekuci paní Danuši Glosigové na devadesát tři tisíc korun, a místo toho, aby je chtěl po ní uhradit, prodal jí za jejími zády dům na Moravě, který měl hodnotu minimálně devět set tisíc korun. Přitom podle advokátky Heleny Svatošové v den před provedením exekuce znal náklady a rozhodl se, že budou uhrazeny z exekuce další nemovitosti klientky, aniž jí dal možnost ty náklady exekuce zaplatit a aniž by ona vůbec věděla o jejich konkrétní výši. To je podle advokátky jasné porušení zákona.

Roman Vytejček na tajné nahrávce

„Pokud bychom se dohodli dejme tomu na 45 tisících, tak bych byl ochotný to celé hned spláchnout.“

Úplatný exekutor setrvává ve funkci (zdroj: ČT24)

Jenže rozhodnutí soudu, tedy podmíněný osmnáctiměsíční trest odnětí svobody s odložením na zkušební dobu tří let, peněžitý trest a trest zákazu činnosti, pan Vytejček zřejmě nerespektuje. Důkazem je případ obchodníka s pohledávkami pana Krátkého, jemuž exekutor zadržuje vymožené peníze, a hlavně to, že pan Vytejček dále úřaduje, jako by žádný soudní zákaz neexistoval.

„Mám několik listin, které jednoznačně prokazují činnost exekutora - usnesení, která byla vydána den po pravomocném zákazu činnosti a exekuční příkaz z 5. srpna o provedení exekuce pro vymožení peněžitého plnění,“ dokazuje neoprávněnost jdnání exekutora Vytejčka Ivo Krátký. Podle státního zástupce Bodláka je toto přesně modelový příklad toho, jak by osoba, která má uložený zákaz výkonu funkce soudního exekutora, postupovat neměla a nesmí. „Toto jednání by bylo možné posoudit jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí,“ dodává Bodlák.

K zákazu činnosti se začátkem listopadu připojil i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Aby nemohl Roman Vytejček zneužívat postavení exekutora, musí ho ministr oficiálně zbavit funkce. To už se děje, začátkem listopadu mu poslal odvolací dopis. Jenže pan Vytejček s ním nesouhlasí a podal proti němu takzvaný rozklad. Celý proces tak ještě chvíli potrvá.

Vydáno pod